Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> ruskie znaki i problem z obrazkiem, jw.
-Gość_phpion-

Goście

Heja! tudziez Heayah! :)
Mam dziwny problem.
Mam formularz w kotrym wpisuje pozycje do menu w 4 jezykach. Wpisuje = wklejam z tlumaczenia (najzwyczajeniej CTRL + C i CTRL + V).
Czasem ruskie litery sa ucinane w pewnym momencie i na koncu pojawia sie &. Przykladowo: chcac dodac Открытки dodaje mi sie Откирыт&... Myslalem, ze moze cos nie tak jest z ta litera, ktora zamieniana jest na & ale nie - jak potem wyedytuje i wkleje ja do formularza to sie wyswietla. Pole, w ktoym przechowuje te dane to Varchar (50).
Ma ktos jakies pomysly co i jak?
Link do strony: http://phpion.thc.net.pl/jm
Link do ruskiej strony :) : http://mail.ru
Pozdrawiam: phpion

PS: prosze nie wpisywac w na tej stornce jakis glupich rzeczy ani nie usuwac tego co jest - klient musi sobie testowac
PS2: skrypt w trakcie tworzenia :)

----------------------------------------------------------
dostalem cynk zeby uzyc UTF-8

Hmmm, no jak dalem to UTF-8 (przez pajaczka - zeby nie bylo) to polskie znaki mi sie pokaszanily (na ruskie nie zwrocilem uwagi :| )
Ale mam teraz nieco inny problem. Wejdz(cie) sobie na ktoras Galerie i zmiencie jakis obrazek (wyedutujacie dany rekord i zmiencie obrazek). Po wyslaniu formularza podmieniany jest plik (usuwany stary przesylany nowy i zmiana jego nazwy na nazwe starego) a nastepnie jest przeladowanie strony headerem("Locationem zreszta"); :) I co? I po przeladowniu nadal widnieje ten sam obrazek - trzeba recznie dac Odswiez zeby sie wyswietlil juz ten nowy :/ Kupa. Jak to obejsce? Hieh, probowalem 2x przekierowac headerem ale tez nie pomoglo :/ Co w takiej sytuacji?

Aha, no i moze takie inne pytanko: wiecie jak zrobic podglad aktualnie wybranego obrazka? Zeby mi sie pod tym pole file pokazal wybrany obrazek (z kompa uzytkowika). Jesli moglibyscie jakims kodem zarzucic bo w js czy tam dhtml to lewy raczej jestem... :|

help me...
Go to the top of the page
+Quote Post
Darti

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

bo w bazie danych w polu varchar (50) możesz przechować ... tylko 50 znaków smile.gif, a spójrz w kod html - po przekodowaniu ruskiego wyrazu na utf-8 ma on ... 50 znaków (dlatego ucina mniej więcej po 7 literze) - popraw pole w bazie to bedziesz mógł więcej

--------------------
The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1
MySQL Client API version : 5.0.27
+Quote Post
-Guest-

Goście

hieh, no wlasnie :) sam na to wpadlem doslownie przed sekunda ;) yeah
no ale co z tym odswiezaniem?! bo to troche wkurzajace... na localhoscie i na thc jest to samo :/
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:59