![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam.
W moim serwisie używam: -SSL -ochrony przed SQL injenction - dając np. $query="select * from artykuly whereid=\"'.$_GET['id']."\""; CZY WYSTARCZY ZAPYTANIE PRZEPUŚCIEĆ PRZEZ mysql_escape_string() ALE ZAPYTANIA KIERUJE PRZEZ MYSQL_QUERY - więc, z tego co jest napisane w przyklejonym temacie, przez mysql_query nie jest możliwe wykonanie dwóch zapytaniań jednocześnie - więc czy warto, żebym tą ochronę stosował w tym przypadku i dlaczego? -addslashes przy zapisie do bazy, w insertach -stripslashes + htmlentites przy wyśw. wyników z bazy -do wszystkich stron dostęp jest przez index.php?strona=... i po udanym zalogowaniu - sprawdzanie loginu i hasła w bazie, ustawiana jest zmienna sesyjna, która zawiera login. Potencjalny włamywacz, jeśli utworzy swoją stronke i rozpocznie sesje w niej, albo jakoś przejmie ID sesji zalogowanego użytkownika i przedostanie się do mojego index.php np. przez Header, nie powinien się włamać, bo nie wie, że login przechowuję w sesji w zmiennej MC_login. Czy coś jeszcze potrzebne mi do zabezpieczenia seriwsu? Słyszałem coś o kontroli IP - czyli zapisie IP+ID sesji do bazy na tymczasowy okres, żeby zobaczyć, czy po zalogowaniu się użytkownika, nikt inny w tym samym czasie, kto np przejął hasło i login nie próbuje się zalogować. Ale przecież jak ktoś te dane przejmie, to może je wykorzystać kiedy chce.. Ponadto jeden użytkownik musi móc logować się z różnych IP. I przewiduję grupy użytkowników pod wspólnym IP..... Poproszę teraz o przykłady luk w moim rozwiązaniu i podary co jeszcze wprowadzić, i może kawałki kodu, dzięki ![]() Ten post edytował herbatniczek 12.03.2005, 14:45:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Cytat Czy coś jeszcze potrzebne mi do zabezpieczenia seriwsu? Tak. Kilku goryli i jednostka gromu. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=23258 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a KONKRETNIE? bo jeśli chodzi o SQL_INJENCTION czytałem ten temat no i pisze ze uzywam mysql_query, wiec sie dwa zayptania nie wykonają, a jeśli w miejsce numerycznego id podam 'abc' to zapytanie sie po prostu nie wykona i będzie komunikat błedu - napisany przeze mnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@herbatniczek Czyli zamin zapytanie wykonujesz walidujesz wszystkie dane od usera?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no żeby jakiekolwie zapytanie przeszło, musi być ustawiona zmienna MC_login - o której nikt nie wie. Zawiera ona login użytkownika i ustawiana jest w momencie logowania na moją stronę, w moim kodzie php.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to ok, to wytłumacz mi jak zwracasz cos z bazy nie bedac zalogowanym?
Np cos takiego jak newsy czy inne rzeczy ktore nie wymagaja logowania? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
i teraz, jeśli chce coś kupić, sprawdzana jest zmienna $HTTP_SESSION_VARS['S_login'] , czy istnieje i czy jest niepusta. Włamywacz nie ma o tym pojęcia... A jeśli jakoś udało mu się przechwycić login i hasło użytkownika, to żadno zabezpieczenie nie pomoże, bo użytkownicy powinni mieć prawo logowac się z różnych miejsc na świecie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:31 |