![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, proszę o pomoc, w jaki sposób przekazywać zmienne w inny sposób niż poprzez pasek adresowy (index.php?link=modules/news/news.php), chciałbym aby można było przekazywać zmienne za pomocą kliknięcia na link:
Ale zależy mi aby po kliknięciu na link na pasku adresu nie były widoczne zminne i ich wartości które przekazałem za pomocą tego adresu. Reasumując: Chcę klikając na link: <a href="index.php">link</a> mieć w nastepnym dokumencie dostęp do zmiennych: $liczka = 1; $nazwa = test; $link = modules/news/news.php $id=1234 jak zdefiniować te zmienne aby nie trzebabyło ich przenosić poprzez link tylko np sesje? -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
$_COOKIE
$_SESSION $_POST ;-)
Mozna tez postem ale to sie nie oblaca ;-) (w tym przypadku) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co w przypadku gdy użytkownik ma wyłączone Cookie's wówczas nie uda się przekazać zmiennej. Pozatym jeżeli na ztronie mam nałużmy 50 linków i każdy z nich ma prowadzić do tej samej podstrony ale przelazywać inny np. $id który jest potrzebny do bazy MySQL to jak generować takie pary linków i zmiennych.
A jak z tym POSTEM? Ten post edytował Bartech 11.03.2005, 16:45:31 -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Bartech @ 2005-03-11 15:44:53) A co w przypadku gdy użytkownik ma wyłączone Cookie's wówczas nie uda się przekazać zmiennej. Pozatym jeżeli na ztronie mam nałużmy 50 linków i każdy z nich ma prowadzić do tej samej podstrony ale przelazywać inny np. $id który jest potrzebny do bazy MySQL to jak generować takie pary linków i zmiennych. Do każdego linka wystarczy dodać zmienne które chces zprzekazać. Jak się to robi? Ano tak że piszesz sobie np.
strona_docelowa.php
Taka metoda działa dobrze z zmiennymi, które są liczbami całkowitymi. Proponuję się zapoznać z funkcją urlencode() i podobnymi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
@pc5: Bartech'owi wlasnie nie o to chodzilo ... chce je przekazywac inaczej niz przez get ... @Bartech: jest rozwiazanie ... zabawa z js ... robisz forma na stronie i ukryte pola, np: id, action itp ... kazdy link zmieniasz na <a href="#" onclick="ustaw(wartosc)";>link</a> i funkcjia w js ktora ustawia w formie wartosc i go submituje ... potem na 2 stronie masz wszystko ladnie w POST ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(orson @ 2005-03-12 20:37:17) witam ... @pc5: Bartech'owi wlasnie nie o to chodzilo ... chce je przekazywac inaczej niz przez get ... Tak to jest jak się siedzi którąś noc przy kompie.... BTW ciekawa metoda z ukrytymi polami. Ktoś ma jakieś inne pomysły? Sam jestem ciekaw jak można inaczej. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Miła konwersacja ale widzę że odpowiedzi brak. roziązanie z ukrytymi polami jest wykonalne w php również ale troszkę uciążliwe. Trzebaby tworzyć formularz dla każdego linka.
Wymyślilem w między czasie coś takiego: Link wygląda tak:
Wówczas w pliku index.php są switche:
Rozwiązanie to ma jednak zastosowani jedynie w jednym pliku i tylko poprzez includowanie. Ale dzięki temu nie mam ryzyka pokazywanie linka do incudeowanego pliku na linijce adresowej. Narazie spełnia to moje oczekiwania. a przy tym taki rozwiązanie wymusza na programiści maksymalną enkapsulację kodu, np poprzez tworzenie funkcji. W prszyszłości zapraszam na moją stronę www.bartech.com.pl bo jak skończę tego typu zadanie to napiszę pare słów w formie artykułu.. Ten post edytował Bartech 14.03.2005, 14:47:45 -------------------- www.szymaszkiewicz.com
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:25 |