Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MVC] sprawdzanie poprawnosci danych, moze tym razem pomozecie
Leezard

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam

chociaz moje posty ostatnio pozostaja bez odpowiedzi, prosze o pomoc po raz kolejny winksmiley.jpg

Jest sobie klasa modelu User, i jest sobie akcja Adduser. sprawdzanie danych wejsciowych przyslanych z formularza robie sobie w jakims validatorze, a gdzie zabezpieczac dane przed wrzuceniem ich do zrodla skladowania (np bazy danych - dodanie escape-chars gdzie trzeba, sprawdzenie czy wszystie ID sa integerami itd...).

Jesli w akcji to zmieniajac metode skladowania danych np z bazy na pliki xml, musimy grzebac w akcji (tak mi sie wydaje). Natomiast jesli w modelu, to tam dokonujemy zabezpieczania i sprawdzania pod katem wymagan konkretnej metody skladowania danych.

Jak to wyglada praktycznie, gdzie to sie odbywa? W klasie modelu, a w akcji przekazujemy "surowe dane"? Czy moze wlasnie w akcji, a model zajmuje sie tylko wrzuceniem tego co dostal? Pomijam sprawdzanie poprawnosci logicznej danych (czy zmienna pusta czy nie i czy odpowiada patternowi itd...)

na moje oko to to powinno siedizec w modelu, ale moze sie myle..

z gory dzieki i mam nadzieje ze tym razem ktos cos podpowie winksmiley.jpg

--------------------
Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Moduly aplikacji (akcja, model) komunikuja sie ze soba okreslonymi komunikatami (formatem danych), ktory ma byc niezalezny od implementacji modelu (xml czy db), wiec stawiam na walidacje w modelu.

--------------------
Nie lubię jednorożców.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:53