![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2004 Skąd: Uć Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
chociaz moje posty ostatnio pozostaja bez odpowiedzi, prosze o pomoc po raz kolejny ![]() Jest sobie klasa modelu User, i jest sobie akcja Adduser. sprawdzanie danych wejsciowych przyslanych z formularza robie sobie w jakims validatorze, a gdzie zabezpieczac dane przed wrzuceniem ich do zrodla skladowania (np bazy danych - dodanie escape-chars gdzie trzeba, sprawdzenie czy wszystie ID sa integerami itd...). Jesli w akcji to zmieniajac metode skladowania danych np z bazy na pliki xml, musimy grzebac w akcji (tak mi sie wydaje). Natomiast jesli w modelu, to tam dokonujemy zabezpieczania i sprawdzania pod katem wymagan konkretnej metody skladowania danych. Jak to wyglada praktycznie, gdzie to sie odbywa? W klasie modelu, a w akcji przekazujemy "surowe dane"? Czy moze wlasnie w akcji, a model zajmuje sie tylko wrzuceniem tego co dostal? Pomijam sprawdzanie poprawnosci logicznej danych (czy zmienna pusta czy nie i czy odpowiada patternowi itd...) na moje oko to to powinno siedizec w modelu, ale moze sie myle.. z gory dzieki i mam nadzieje ze tym razem ktos cos podpowie ![]() -------------------- Nie rób nic na siłę - weź większy młotek ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moduly aplikacji (akcja, model) komunikuja sie ze soba okreslonymi komunikatami (formatem danych), ktory ma byc niezalezny od implementacji modelu (xml czy db), wiec stawiam na walidacje w modelu.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:53 |