![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Skąd: katywroclawskie.com Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie.
Potrzebuje przekazać w całości ostatni url do nastepnego skrpytu poprzez url. Niby nic prostszego ale link ma np. postać: $url = aktualnosci.php?akcja=11&nius_id=9 (powiedzmy że złapany przez REQUEST_URI) i cała rzecz polega na tym że trzeba to przekazać tak: costam.php?ackja=2&url=aktualnosci.php?akcja=11&nius_id=9 co juz nawet wzrokowo jest niepoprawne bo w pewnym momencie priorytet & wygrywa z całą resztą i otrzymam w rezultacie tylko $url=aktualnosci.php?akcja=11 bo nius_id=9 zostanie potraktowana jako następna zmienna skryptu. Czy konieczna jest formalna zamiana strina $url tak, aby podmienic & na np. $ czy cokoliwek innego czy można spbie z tym poradzic jakoś lepiej? -------------------- who control the past
command the future who command the future conquer the past |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
urlencode i urldecode
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2003 Skąd: katywroclawskie.com Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety system ów nie działa raczejh nawet poz zastosowaniu dodatkowo funkcji htmlentities. Chodzi tylko o znak & bo on myli przeglądarkę i pokazuje mu ostatni fragment url'a jako nową zmienną - zamienię to na piechotę chociaz jest to ......może bez sensu ale na pewno skuteczne . Ale mimo wszystko dziękuję.
-------------------- who control the past
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodujesz sobie w base64, usuwasz = i na następnej stronie odkodowujesz. działa na pewno.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak: że zamieniłem tylko & na przykładowy znak %%% (może nietrafny ten kod %%% ale cóż
![]() -------------------- who control the past
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie prościej tak?
[php:1:ecf0d456b3]<?php # strona1.php echo "<a href="strona2.php?var=abc&link=".base64_encode($PHP_SELF.".".$QUERY_STRING)."">link</a>"; # strona 2 echo base64_decode($link); ?>[/php:1:ecf0d456b3] I bezproblemowo przekazywany jest adres na drugą stronę... A ze znakami "=" pomyliłem sie - można usunąć tylko z końca ciągu. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:16 |