![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
formularz
Mam problem z kodowaniem, dodaje do bazy kategorie przez w/w formularz ale zamiast polskich znaków wyswietla krzaki i w bazie i na stronie, system porównań tabel w bazie to: "latin2_general_ci" -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
No fajnie, ale czy ustawiłeś kodowanie dla dokumentu? To, że "echujesz" sobie stronę kodową, to nie oznacza to, że taka się ustawi. No chyba że chiodzi o coś innego. Jak dla mnie to ten dokument o ile jest pisany pod windowsowym natatnikiem lub czymś podobnym, to zawasze pokaże ci krzaki, bo nie jest zapisany w formacie ISO, tylko windows-1250
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to tak? i dalej nie działa dodaje z krzakami do bazy Ten post edytował stefan_precz 7.03.2005, 22:32:57 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
1. sprawdz jaki masz ustawione kodowanie w bazie danych. Jak uzywasz phpmyadmina to testowania poprawności, to przy logowaniu masz wybór.
2. Nawet jak w bazie bedzie z krzakami (u ciebie), to i tak powinno wyświetlić poprawnie o ile: a)skonwertujesz dokument do ISO-8859-2 b)ustawisz kodowanie w przeglądarce na takie właśnie lub automatyczne (podejrzewam IE) Jeszcze raz powtarzam. SAMO NAPISANIE O TYM JAKIEJ STRONY KODOWEJ UŻYWA TWOJA STRONA NIE WYSTARCZY. DOKUMENT MUSI BYC ZAPISANY W ODPOWIEDNIM FORMACIE -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
dokument jest konwertowany programem PL-Konwerter, na stronie wyswietla krzaki zobacz Kliknij tutaj
System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) polish pl-utf-8 uzywam phpmyadmina -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
BAZA DANYCH
Cytat System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) polish pl-utf-8 DOKUMENT Cytat <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> No to masz rozwiązanie. Porównaj. czy coś nie wydaje ci się dziwne? -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
no tak ale w bazie przez phpmyadmin nie mozna ustawić takiego kodowania iso-8859-2
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
nie bardzo rozumiem o co ci teraz chodzi
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No bo mówisz, że nie da się ustawic kodowania w bazie. Dałem ci linka do phpmyadmina na jednym serwerze. Widac tam liste wyboru. MOżna sobie wybrac kodowanie. Jakiego phpadmina uzywasz (wersja)
podaj swój system i program w którym edytujesz dokumenty aha, Sprawdź tez z jakiego kodowania korzysta twoja przeglądarka i podaj wersję APACHE, bo jak to jest 2.0, to trzeba w sererze pogrzebać Ten post edytował Cysiaczek 7.03.2005, 22:59:11 -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
win XP, a program to ConTEXT a tak w woli ścisłości odpowiednikiem iso 8859-2 jest latin2_general_ci
Ten post edytował stefan_precz 7.03.2005, 23:00:48 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wersja apache?
sprawdź przeglądarkę i powiedz co tam jest ustawione w kodowaniu (automatycznie?) 1.3 (sorry nie zauważyłem) Pomysle jeszcze nad tym, ale sprawdź ta baze danych jeszcze raz. Czy tam (w bazie) masz krzaczki? Jesli tak, to wywal wszystko do windows-1250 i wtedy spróbuj Ten post edytował Cysiaczek 7.03.2005, 23:13:06 -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Czy możliwe jest że to coś z bazą u mojego providera, sprawdzałem na innych bazach u innych providerów skrypt działa dodaje bez krzaków i wyświetla bez krzaków zaś w bazach tego jednego występuje ten problem, możliwe że to coś z ich ustawieniami.
Ten post edytował stefan_precz 8.03.2005, 10:52:07 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 13 Dołączył: 26.06.2003 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Ja mam troche inny problem. Mianowicie mam baze na lycos i chce przenieść tylko zawartość jej na inny serwer, i jak przeniose to zamiast polskich liter są znaki zapytania. System porownań w nowej bazie to latin1_swedish_ci Wersja mysql to 4.1.7 Wersja phpmyadmin 2.6.0-pl2 Niech mi ktoś pomoze ![]() -------------------- This is only game
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:50 |