![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jako dość początkujący w php proszę o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu. Staram się przygotować skrypt pobierający dane z pliku xxx.htm. Chodzi mi o "wyjęcie" określonej tabeli z treści pliku. Dla ułatwienia zadania treść do pobrania mam zamkniętą w opisach: Kod <!-- TemplateBeginEditable --> <!-- TemplateEndEditable --> Do odczytu zrobiłem coś takiego (zapewne całkiem dziwacznie, ale działa):
Koniec stringa jestem w stanie spokojnie "oczyścić" z niepotrzebnych elementów, ale mam zagwozdkę z początkiem. Problem polega na tym, że do określenia miejsca odczytu (początku) z pliku używam konkretnej wartości, a jeśli cokolwiek zamiesza się w nagłówku pliku to zaczynam dostawać głupoty. Kod $n1 = fread(fopen($plik, "r"), 485); Próbowałem określić pozycję przez fseek(), ale to chyba nie tędy droga. Generalnie chciałbym wywalić ze stringa wszystko do pierwszego opisu. Czy mógłbym prosić o podpowiedzi?Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam, Pikom |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a może tak?
Kod $n1 = fread(fopen($plik, "r"), stripos($n, '<!-- TemplateBeginEditable -->')); pozdrawiam
-------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za poradę.
Już miałem nadzieję.... Sądzę, że byłoby OK, gdyby nie fakt, że stripos() działa w php 5 a u mnie jest niestety "php Version 4.3.10". [EDIT] Poszedłem tym tropem i eureka!!! Wpadłem na strpos(), powinno działać... Dzieki raz jeszcze za naprowadzenie "na trop" ![]() Pozdr. Pikom Ten post edytował pikom 7.03.2005, 21:11:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:33 |