![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanko czemu jak pisze w bazie kontakt varchar(50 not null, a wszystkie inne typy to Char po utworzeniu tej bazy i ja chcem ja przejrzec describe klienci;
to mi wyswietla tabele a wniej zamiast tylko do kontaktu był przypisany Varchar to jest do wszystkich i jeszcze mam prozbe jak połaczyc ta tabele Klienci z tabela Wojewodztwa Prosze Pomozcie ![]() [SQL] create table klienci ( idklienta int unsigned not null auto_increment primary key, nazwisko char(40) not null, kontakt varchar(50 not null, miasto char(20) not null, wojewodztwo char(20), kod_poczt char(10), kraj char(20) not null ); CREATE TABLE wojewodztwa ( wojewodztw char(30) NOT NULL default '(Podaj wojewodztwo)', PRIMARY KEY (wojewodztwo) ); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co mi wiadomo niektóre systemy zarządzania bazami danych w momencie definiowania kolumn w przypadku gdy w jednej tabeli definiuje się zarówno typu CHAR oraz VARCHAR ujednolicają je i stosują VARCHAR. Jednak dlaczego tak się dzieje i jaki jest tego powód to trudno mi powiedzieć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zrobic zapytanie do tej bazy . Moga byc takie tabele jaknapisąłem oprucz tego dochodzi tabela jeszcze z danymi takie jak w tabel wojewodztwa o nazwie branze. Niie wiem jak je połaczyc ze soba czy tam powino byc IDklucz ) tez w tabeli wojewodztwa czy nie
Bo ja zrobi formularz to chcem z bazy pobiera z tabeli wojewodztwa i zeby mozna było sobie wybierac jakie kto chce przy wyszukiwanie a nie wpisywac z klawiatury Z gory dziekuje za pomoc Ten post edytował Grizzli 4.03.2005, 23:49:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 08:03 |