![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2024 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Mam chyba mały problem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) , z cache w ZEND Framework. Muszę wyczyścić to cache... Jak to zrobić najlepiej pod calosc Zend Framework? tzn. i Ręcznie czy automatycznie? Poza tym po zainstalowaniu strony na Zend Framework, zawiesiła mi się jak nigdy wcześniej na indeksie startowym i nie działa.. no i na duzo procent problem lezy po stronie cache... dokladnie z wyczysczeniem calosci cache w calym srodowisku glownie: Cache: image, pages, objects, sqllite, and also frontend i backend... w zwiazku z tym mam takie pytania: ************* 1. Postępując zgodnie z dokumentacją Zend Manual https://framework.zend.com/manual/1.12/en/z...end.cache.clean, kierujac sie tymi zmiennymi Nieaktualne dane cache: $cache->clean(Zend_Cache::CLEANING_MODE_OLD); Wszystkie dane cache: $cache->clean(Zend_Cache::CLEANING_MODE_ALL); Czy np. to zadziała? coś takiego:
i majac taki plik reset-cache.php, gdzie powinienem go przesłać na serwerze i uruchmic pod jakim adresem dla domeny? robię to pierwszy raz w sensie biorąc pod uwagę ze hest dzis kilka wersje ZEND Framework i tej wersji nie znam, a sa roznice Oczywiście chodzi mi o czyszczenie na Frontend i Backend + SQLlite, które mogą również przechowywać inne ważne dane w Panelu Administracyjnym, a inne na Frontend strony itd. ************* 2. Mam też ten katalog - environment / cache / Jest w nim wiele plików i katalogów (niektórych nie znam) np. image pages objects locale dataExchange . Wiem też, że na sporo procent to miejsce/ może być przyczyną mojego problemu. Wiem, że trzeba z nimi uważać, jeśli chce się ręcznie usunąć wiele z nich, zwłaszcza na przykład w objects. Dlatego uruchomienie funkcji, ktora okresli odp. pliki (jak napisałem powyżej) w tym przypadku byłoby raczej bezpieczniejsze. Hmmm🤔 ************* 3. Ja również chciałem to zrobić tak aby tez, wyłączyc wszystkie cache – w lokalizacjach /ZEND 🤔 i dzieki temu sprawdzic czy odpali najpierw, lecz mam tylko problem z wyborem tej dobrej- jednej, a istnieje kilka sposobów, i nie wiem, który z nich ma zastosowanie w moim przypadku, tj. dla mojej wersji Zend Framework. a musi to być zrobione poprawnie, żeby działało. 🤔 i w tej wersji jest cały pakiet Zend Cache dla public_html/libraries/Zend/Cache/ i dalen np. Backend, Frontend i więcej plików... Tu chyba powinny być funkcje, które mogłyby mi pomóc w rozwiązaniu problemu. Co do wersji to posiadam - VERSION = 1.12 Pozdrawiam i z gory dzieki za wsparcie! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.08.2026 - 02:42 |