![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam mam tabele wpisy w której znajduje się kolumna data (DATETIME)
Jakie mam zadać pytanie aby wyświetliły mi się wpisy z: a) poprzedniego tygodnia ![]() -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Obliczasz dwie datę "północ z niedzieli na poniedziałek ubiegłego tygodnia" i teraz:
Pytasz o dane Cytat WHERE datetime BETWEEN obliczona_data, DATE_ADD(obliczona_data INTERVAL 7 days Cytat WHERE datetime BETWEEN DATE_SUB(obliczona_data INTERVAL 7 days), obliczona_data pisze z głowy, ale przepiszesz to na poprawny kod, powinno działac ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Pruszków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A mozna prosic o jakiegos gotowca
![]() -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Można jeszcze prościej
Ten tydzień: Kod SELECT * FROM `table` WHERE (WEEK(`data`,1) = WEEK(NOW() ) )
Poprzedni tydzień: Kod SELECT * FROM `table` WHERE (WEEK(`data`,1) = (WEEK(NOW(),1 ) -1) )
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Podsumowując: http://www.mysql.com/doc/en/Date_calculations.html
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje bardzo. Rozwiązanie DeyV-a działa.
A co do strony http://www.mysql.com/ nie wiedzialem o niej ![]() W mysql jestem poczatkujący -------------------- Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.pl
VOIP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Warto na forum, na którym chcesz zadać pytanie, przeczytać najpierw ogłoszenie. Tam są zawsze podstawowe linki.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 18:49 |