![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 10.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuje pobrac z pliku tekstowego, wygladajacego np.
Kod linia 1 i takie tam jakies informacje
nowa linia po enterze i kolejna osobno kazda linijke. przy pomocy fgets($jakisplik, ilosc znakow); pobieram tylko jedna linijke bez enterow, nigdy nie pobiore po enterze. Jak pobrac kazda linijke osobno? przy pomocy jakiej funkcji? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2002 Skąd: Sz-n/Wroc/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze by czasem zajrzec do manuala.... (np. pod fgets)
Kod A simple example follows: Example 1. Reading a file line by line
$fd = fopen ("/tmp/inputfile.txt", "r"); while (!feof ($fd)) { $buffer = fgets($fd, 4096); echo $buffer; } fclose ($fd); -------------------- /maggot/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co strumien otwierac??
Kod $zawartosc=file('plik.txt');
i masz kazda na osobnej pozycji w tablicy :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
on pyta
Cytat Jak pobrac kazda linijke osobno?
A file() przy duzych plikach strasznie zrzera pamiec, to moze byc nieprzyjmene, wiec czasem strumienie sa konieczne... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak myslisz co robi file() w tle?
![]() bo mi sie zdaje ze bez strumnienia sie nie da:) A z tym za on napisal: Cytat Kazda linie osobno to przeoczylem :wink:
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 268 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a jak myslisz co robi file() w tle?
![]() bo mi sie zdaje ze bez strumnienia sie nie da ![]() Nie da, ale przeciez nie o to mi chodzi - file rezerwuje tyle pamieci, jak duzy jest plik, to moze przy duzych plikach zbytnio obciazac serwer... Ale za to file() jest znacznie bardziej wygodny ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 02:52 |