Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> polskie znaki mysql
-Gość_gonzo-
post 3.03.2005, 14:46:39
Post #1

Goście

witam
Mam taki problem. Nie wiem jak zrobic aby dane ladowane z bazy danych wyswietlaly sie na stronie z polskimi znakami.
W samej bazie, gdy z lini polecen wezme select * ... poskie litery sa, na stronie krzaki.
W my.ini zmienialem juz na latin2, w sekecji head tez mam ustawione iso-8859-2, przegladarka takze ustawiona na iso-8859-2, wiec nie wiem o co chodzi.
Dodam ze gdy dodaje z formularza dane do bazy to potem wyswietlaja sie dobrze. Problem dotyczy tylko gdy dodam cos do bazy recznie z lini polecen.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
ARJ
post 3.03.2005, 15:29:23
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

dodanie w pliku kodowania iso niegwarantuje polskich liter. strona musi zostać odpowiednio zapisana, użyj do tego edytora (poczytaj sobie w hydeparku o edytorach). edytor odpowiednio koduje znaki aby były poprawnie wyświetlane.

--------------------
Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
+Quote Post
-Gość_gonzo-
post 3.03.2005, 16:47:20
Post #3

Goście

Cytat(ARJ @ 2005-03-03 14:29:23)
dodanie w pliku kodowania iso niegwarantuje polskich liter. strona musi zostać odpowiednio zapisana, użyj do tego edytora (poczytaj sobie w hydeparku o edytorach). edytor odpowiednio koduje znaki aby były poprawnie wyświetlane.

no ja rozumiem, ale akurat uzywam edytora i z wyswietlaniem polskich liter nie mam problemu.
Polskich liter nie ma gdy tekst jest wczytywany z bazy danych.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:08