![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W związku z tym iż ogólnie panuje niemały bałagan, jak sprawdzić, czy zmienna jest pusta stworzyłem na swoje potrzeby tę o to funkcję. Pomyślałem, iż może ona komuś się przydać i pomóc, więc zamieściłem ją tutaj.
<span style="font-weight: bold;">Sposób użycia:</span>
Rozwiązuje ona problem, gdy zmienna może mieć wartość 0. Mile widziane uwagi i inne pomysły rozwiązania. ![]() Ten post edytował Majdan 1.04.2007, 20:11:21 -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbyt odkrywcza ta funkcja nie jest- dla mnie część biblioteki standardowej moich appsow ktora wpycham do każdej aplikacji.
Tak wygląda moja wersja. Ten post edytował NuLL 1.03.2005, 20:38:33 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W związku z tym iż ogólnie panuje niemały bałagan, jak sprawdzić, czy zmienna jest pusta Dla niektorych to bedzie odkrycie i przydatna rzecz, nie koniecznie dla ciebie, mnie, itd... -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat(dr_bonzo @ 2005-03-01 21:34:43) Dla niektorych to bedzie odkrycie i przydatna rzecz, nie koniecznie dla ciebie, mnie, itd... Właśnie dla początkujących użytkowników stworzyłem tą funkcję. Zauważyłem, iż stanowi to problem. Było prowadzonych wiele dyskusji na ten temat. Niby proste i banalne rozwiązanie, ale zaoszczędzi wielu początkującym użytkownikom zachodu...Cytat(NuLL @ 2005-03-01 21:29:39) Zbyt odkrywcza ta funkcja nie jest- dla mnie część biblioteki standardowej moich appsow ktora wpycham do każdej aplikacji. Twoja wersja jest identyczna. Inne są tylko nazwy zmiennych i funkcji.
Tak wygląda moja wersja. To, że zastosowałeś skróconą wersję instrukcji if, to nie nie jest wielka różnica. Ja ją rozpisałem, aby początkujący użytkownicy zruzumieli jak ona działa. Twój post nie wydaje mi się "odkrywczy" i w zasadzie to jest on tutaj zbyteczny... ![]() -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzilo mi tylko o długość kodu że to można zapisać krócej na developera przystało. Ja w to jeszcze wpycham strlen-. Jak coś nie miałem żadnych złych myśli zamiarow czy coś. Sorki
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Cytat(NuLL @ 2005-03-01 21:54:09) Chodzilo mi tylko o długość kodu że to można zapisać krócej na developera przystało. Ja w to jeszcze wpycham strlen-. Jak coś nie miałem żadnych złych myśli zamiarow czy coś. Sorki ![]() Nic się nie stało. ![]() strlen() wydaje mi się jednak tutaj zbyteczne, gdyż niepotrzebnie zapycha pamięć, a funkcja ta nie jest szybka... Wiadomo, że nie jest to wielka różnica, ale przy wielokrotnym użyciu funkcji lepiej jest zmniejszyć pracę serwera do mininum, a nie długoś kodu. -------------------- Don't worry, be happy!
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie Majdan, ze tak myslisz o poczatkujacych userach. Chwali sie bo zawsze zamiast wpisywac po 100 razy ten kod mozna dac linka. Poczatkujacych jednak najtrudniej i tak nauczyc searcha
![]() Gdzies kiedys widzialem na jakims forum cos takiego: userzy pisali podstawowe w wiekszosci sprawy typu logowania, kanaly rss, jakies drzewka, numery ip za proxy, etc... mysle ze napewno sie to sprawdzalo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A co jeśli zmiennej nie będzie. php zgłosi błąd/warning bo najpierw są sprawdzane wartości zmiennej.
Żeby to poszło dobrze, musi być najpierws sprawdzone czy ta zmienna wogóele istnieje czyli !isset($zmienna). -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Majdan @ 2005-03-01 19:19:21)
Sposób użycia:
Rozwiązuje ona problem, gdy zmienna może mieć wartość 0. Mile widziane uwagi i inne pomysły rozwiązania. ![]() Nie bardzo rozumiem ideę, która Ci przyświecała. Zawarłeś tu dwa przypadki: - zmienna jest pusta - empty() - zmienna nie jest ustawiona - isset() Nie prościej i szybciej używać funkcji i elementów składni języka? -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(kszychu) Nie bardzo rozumiem ideę, która Ci przyświecała. Zawarłeś tu dwa przypadki: A możesz mi podać przykład takiej funkcji, która działałaby tak jak moja?- zmienna jest pusta - empty() - zmienna nie jest ustawiona - isset() Nie prościej i szybciej używać funkcji i elementów składni języka? Chodzi głównie o zmienne o wartości 0. -------------------- Don't worry, be happy!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:04 |