![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Chcę sobie sprawdzić w bazie danych MySQL, czy występuje dany rekord (w moim przypadku tablica rejestracyjna), ale mam problem z białymi znakami, posiadam taki kod:
I wszystko jest super, jeśli w formularzu wpisze identycznie taki sam ciąg znaków "XXX 1234", gdyż tak mam zapisane w bazie danych, ale co zrobić, jeśli w formularzu wpiszę "XXX1234", bądź okaże się, że w bazie jest zapisane "XXX1234", a ja wpiszę "XXX 1234", ew. jeszcze inny przypadek "X X X1 2 34". Nie jestem w stanie poprawić wszystkich danych w bazie na takich z jedną formą, i później w PHP ew. usuwać białe znaki z formularza, wiec szukam uniwersalnej metody. Pozdrawiam, i dziękuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podpowiedź: trim dla php i mysql
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 377 Pomógł: 9 Dołączył: 2.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, nie doczytałem, to zostanie zabawa z REPLACE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Co nie zmienia faktu, że chciałbym to wykonać w najlepiej jednym zapytaniu do bazy danych No i jaki problem? Robisz str_replace w php na ciagu ktory szukasz, a potem w zapytaniu porownoujesz wynik REPLACE na kolumnie w bazie z tym ciagiem. Wszystko w jednym zapytaniu mysql_query("SELECT * FROM `samochod` WHERE REPLACE(`rejestracja`, blablabla) = `'".str_replace($_POST['tablica', blabla)]."'` "); za blabla wstaw odpiwiednia skladnie danych funkcji rzecz jasna -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje bardzo,
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:46 |