![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam na stronie dwa skrypty. Jeden wyświetla DIVy z zawartością, w zależności od wyboru w SELECT. Tego ładuję w <head>:
Drugi natomiast sprawdza, czy wypełniono wszystkie wymagane pola input i jeśli któreś jest puste to wrzuca w DIV wiadomość:
Teraz kawałek htmla (zbędne elementy usunąłem): Ten drugi skrypt, jak widać wrzucam bezpośrednio do formularza. Czemu? Sam nie wiem, tak było w przykładzie z netu który przerobiłem pod własną potrzebę. Ale do rzeczy. Pierwotnie był tylko pierwszy skrypt (wyświetlający DIVy w zależności co było wybrane w SELECT. I wszystko działało bez zarzutu. Po dodaniu drugiego skryptu (sprawdzenie czy wpisano wartości do pół) pierwszy skrypt CZASAMI nie działa. Nie udało mi się stwierdzić jasno w jakiej sytuacji nie działa. Chyba najczęściej kiedy kliknę pole input text i nic w nie nie wpiszę i wtedy staram się wybrać select (żeby pokazać ukryty DIV). Czy te skrypty mogą się jakoś między sobą gryźć? Ten post edytował sadistic_son 10.01.2023, 18:12:42 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A patrzyles czy konsola przegladarki pokazuje jakis blad w sytuacji gdy nie dziala?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z kodu wynika że w ogóle nie przyjmujesz się faktem czy dom został załadowany.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A patrzyles czy konsola przegladarki pokazuje jakis blad w sytuacji gdy nie dziala? Nie rozumiem tego - dobre 5 minut klikałem dziś w każdej możliwej kombinacji i ani razu się nie wysypało. A nic od wczoraj nie zmieniałem, jeszcze edytora nawet nie włączyłem. No nic, będę monitorować konsolę. Z kodu wynika że w ogóle nie przyjmujesz się faktem czy dom został załadowany. Racja. Ale czy to ma tak na serio jakieś znaczenie tutaj? Na stronie gdzie tych elementów nie ma to w ogóle tych skryptów nie załączam. Ale ok, mogę to zmienić tak:
EDIT: Przed chwilą skrypt wyświetlający DIV na bazie opcji z SELECT trzy razy z rzędu mi w ogóle nie zadziałał, a w konsoli czyściutko ![]() Właśnie zaktualizowałem do 109.0.5414.75 . Ten post edytował sadistic_son 11.01.2023, 10:08:09 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Chodzilo o to, ze pobierasz pola, ktore moga jeszczxe nie istniec. Wiec masz swoje skrypty zaczac dopiero gdy DOM sie zaladuje.
By wiedziec czy DOM sie zaladowal sluzy window.load https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...ndow/load_event -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
By wiedziec czy DOM sie zaladowal sluzy window.load Raczej DOMContentLoaded. Load mówi o załadowaniu DOM + wszelkich zasobów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, zmodyfikowałem to tak i na razie po kilkunastu próbach nie wywalilo:
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:02 |