![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W powyzszy kodzie mam fajny szablonik na ktoryn pracują moje strony. Problem pojawia sie gdy chce zagnieździc katalog w katalogu. Wówczas adres index.php?page=nazwa_pliku nie funkcjonuje. Sądze ze nalezałoby uzyc index.php?page=nazwa_pliku&katalog=nazwa_pliku Jak zmodyfikowac mój kod, by obslugiwal katalogi podrzędne ? --- ![]() hwao |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok.
Mozesz mi jeszcze powiedzieć "z czym to się je" ? Jak powiedzmy w moim katalogu mam includes, a w nim katalog sport. Jak wtedy beda wygladaly adresy do stron w tym nowym katalogu ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
z dżemem
![]() "includes/sport/twoje pliki" -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Do tej pory miałem np index.php?page=strona a teraz po zastosowaniu Twej modyfikacji np jak w katalogu głównym includes stworze katalog sport - a w nim np plik xxx to jak bedzie wygladal adres do niego ? Czy da sie zrobic cos takiego : Kod index.php?page=nazwa_pliku&katalog=nazwa_pliku
Ten post edytował boy 1.03.2005, 13:06:29 |
|
|
![]()
|
|
no tak jak sam proponowales:
index.php?page=strona&katalog=nazwa_katalogu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dla scisłości :
Jest katalog główny includes /czy moze byc inny przy naszym powyzszym szablonie ? cvzy trzeba by cos zmieniac?/ w nim katalog podrzedny : sport[/] a tam pliki np [b]xxx, aaa, ddd, eee ... jak bedzie wygladal adres do mego pliku xxx ![]() |
|
|
![]()
|
|
przy tym szablonie jest katalog includes a w nim inne katalogi
index.php?page=xxx&katalog=sport -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kod Warning: main(): Failed opening 'includes/menu.htm' for inclusion (include_path='.') in c:\usr\krasnal\www\gospodarka\index.php on line 3 Taki błąd wyskakuje wiec cos jest nie tak ![]() Dodam ze działa wyswietlanie w tymn owym katalogu z adresu Kod <a class=linki href=index.php?page=xxx&katalog=katalog> test |</a> tylko na górze strony wywala ten powyzszy błąd. |
|
|
![]()
|
|
ale czemu napisales katalog=katalog. mialo byc katalog=sport
a poza tym on ci nie moze zincludowac twojego wcześniejszego include zaraz na poczatku skryptu. to juz nie moja wina Ten post edytował nospor 1.03.2005, 15:17:35 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wiem ze na poczatku mialobyc katolog sport i jest taki. Jest tez testowy katalog o nazwie katalog.
Juz mi działa poprostu mialem zadeklarowane menu.htm, a zamiast niego był plik menu.inc juz poprawilem i dziala. ![]() DZIEKI SERDECZNE ! Skrypt jest o tyle uniwerslany ze moge dodac kazdy katalog i wreszcie mam rozwiazany dylemat. Mam pytanie: Czy na bazie tego skryptu-szablonu bedzie mozna tworzyc strony oparte na tabelach /w nich includowane poszczegolne podstrony typu: menu, newsy, stopka.../, ale dodatkowo gotowe obce skrypty typu ksiegi gosci, newsy ... by było wyswietlane : menu w srodku skrypt stopka itd ... Na dniach jak wyrobie sie z czasem to wyprobuje to do powyzszego celu. Prosze o Twoją opinie i ewentualne porady. |
|
|
![]()
|
|
ale zamotales pytanie. za minutke spadam do domu, wiec pewnie jutro odpowiem. Jakbys jednak napisal troche bardziej konkretnie to pewnie by mi to pomoglo.
Ale tak na szybko to jesli bedą dobre tabele to chyba tak (o ile dobrze zrozumialem twoje pytanie) (do jutra) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Skąd wykrywał katalogi? Z url czy z dysku?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jezeli chciałbym bardziej go rozbudowac do wiekszej ilosci katalogów wtedy musze zmienic w tym kodzie :
dodac dodatkowa zmienna
i itd a czy mozna by skrypt automatycznie wykrywał katalogi ? |
|
|
![]()
|
|
Skąd wykrywał katalogi? Z url czy z dysku?
|
|
![]()
|
|
Zeby wykrywał nowe katalogi na serwerze www .
|
|
|
![]()
|
|
Do latania po dysku sluza funkcje dotyczące systemu plików. Możesz sczytać zawartosć katalogu, będziesz wiedział jakie ma on pliki i katalogi i robić z tym co ci się żywnie podoba.
Jeśli chesz podawać w url zagnieżdżone katalogi to możesz jako parametr katalog wpisywać wartość katalog1-katalog2-katalog3....itd, po czym po odczytaniu url zamienić wszystkie kreski w zmiennej katalog na /. Dalem kreski bo / w url jako warości zmiennej raczej podać nie możesz. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kilka postów wyzej wymysliłem sposob na to by skrypt obslugiwał wiecej katalogów ipodkatalogów. Czy dobrze go przekształciłem ?
|
|
|
![]()
|
|
Dobrze.
Aczkolwiek pamiętaj, żeby sprawdzać czy podrzędny katalog2 zostal podany w url, bo chyba nie zawsze będziesz miał zagnieżdżenia podwójne. Jeśli go nie będzie to trzeba budować warunek file_exist tyko z jednym katalogiem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wiec jak to by wygladalo w naszym przypadku z tym file_exist ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:42 |