![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 298 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Przy tworzeniu dokumentu, aby był wysyłany z serwera w treści mam krzaki w tym stylu POTWIERDZENIE ZAMÓWIENIA Sz.P PaweÅ‚ , Uprzejmie informujÄ™, iż Msza Åšw. za osobÄ™ zmarłą Marian Celny, pochowanÄ… na tutejszym cmentarzu, zostaÅ‚a zamówiona. Wszystkie informacje zawarte w niniejszym piÅ›mie sÄ… dostÄ™pne dla osoby zamawiajÄ…cej Msze Åšw. Potwierdzenie nie jest jednoznaczne z faktycznym stanem zamówienia Mszy Å›w. za zmarłą osobÄ™, w celu weryfikacji prosimy udać siÄ™ do kancelarii w celu potwierdzenia zamówionej Mszy Åšw. Z poważaniem W ten sposób robię zapis
A jak dodam, aby były polskie znaki
To nie mam polskich znaków tylko mam coś takiego jak l zamiast Ł ,S zamiast Ś itp. Próbowałem też odwrócić
To nic to nie daje nadal mam krzaki Można zrobić, aby były polskie znaki?? jeśli tak to w jaki sposób Ten post edytował pawel06281990 5.04.2022, 21:05:43 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw wszędzie jedno kodowanie i nie będzie problemu z konwersją itd.
Wszędzie to znaczy: pliki php, nagłówki, www, baza danych, generowane pliki. Ten post edytował vokiel 5.04.2022, 22:47:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 298 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak wszędzie korzystam z UTF-8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź sobie na początku, czy na pewno masz poprawne kodowanie https://www.php.net/manual/en/function.mb-d...ct-encoding.php
Poza tym, czy ja dobrze widzę, że Ty pliki ODT tworzysz wrzucając do nich po prostu tekst? Tak to możesz tworzyć plik tekstowy, ODT ma swoją strukturę dokumentu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja już wspomniał @vokiel, struktura pliku odt jest praktycznie tożsama z plikiem doc, a cała treść znajduje się w pliku xml o nazwie content.xml I w nim (między innymi) jest ustawione kodowanie znaków:
Kod <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> Nie możesz w ten sposób tworzyć plików odt jak plików txt. Przykładowa struktura pliku odt: struktura odt |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 08:40 |