![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 298 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z kopiowaniem tych samych rekordów po połączeniu 2 tabel jedna tabela przetrzymuje wpisy takie jak imię, nazwisko itp, a w drugiej mam zdjęcia, ale nie wiem czemu jak porównuje dwa pola id robi mi kopię rekordów. Tak wygląda skrypt
I nie wiem czemu tak robi powinien porównać id w.faraID=f.grobID jak jest identyczne to wyświetlić jeden rekord. Ten post edytował pawel06281990 22.03.2022, 10:22:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No tak to dziala wlasnie. Jesli bazowa tabela ma jeden rekord , a druga tabela ma X rekordow odpowiadajacych temu z pierwszej tabeli, to dostaniesz X rekordow na zwrocie, ktore potem sobie pogrubuj w php i wyswietlaj jak ci sie podoba
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 298 Pomógł: 0 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale kiedy porównuje id tworzone z automatu to mi wyświetla pojedynczo
Edit: Ok wystarczyło dodać GROUP BY grobID i teraz działa jak należy Ten post edytował pawel06281990 22.03.2022, 10:36:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ale jak dodasz groub by to nie dostaniesz wiekszej liczby zdjec dla rekordu a tylko jeden.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bo ja w bazie mam aby jedno zdjęcie przepisane do danej osoby
|
|
|
![]()
|
|
No to nie kumam jakim cudem ci sie rekordy duplikuja. Widac gdzies indziej masz wiele danych do jednego rekordu
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może złączenie jest na nieprawidłowych polach/wartościach?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No ja to rozumem.
Nie rozumiem czemu tak sie dzieje skoro mowisz ze obie tabele masz w relacji 1:1 Wiec albo ci sie tylko wydaje ze tam jest 1:1 albo laczysz po zlych polach jak zasugerowal trueblue -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Przerabiam skrypt od producenta i czytałem jego dokumenty które wydał i id podpiąłem dobrze, bo producent napisał ze można dostosować pod własną koncepcje, więc to zrobiłem ale tez nie wiem czemu mi to tak robi że kopiuje
Tak wygląda tabela główna
Tak wygląda tabela ze zdjęciami
ID które porównuje jest to faraID to wyszukiwarka a zdjęcia mają zmienione nazwę na id z wyszukiwarki grobID Teraz pokaże jak to wygląda po dodaniu w bazie jeden przykład wyszukiwarka
Teraz tabela ze zdjęciami
Tak wyglada Ten post edytował pawel06281990 23.03.2022, 11:12:51 |
|
|
![]()
|
|
Pokaz strukture tych dwoch tabel i pare rekordow z nich dla ktorych duplikuje ci rekordy
No i czemu robisz ON w.faraID=f.grobID a nie ON w.faraID=f.faraID ? Cytat ID które porównuje jest to faraID to wyszukiwarka a zdjęcia mają zmienione nazwę na id z wyszukiwarki grobID Teraz pokaże jak to wygląda po dodaniu w bazie jeden przykład wyszukiwarka [PHP] pobierz, plaintext moja nazwa id nadana automatycznie >1, faraID->1, a to jest id cmnetarza->1, 'Stefaniak', 'Stanisław', '--/--/1901', '--/--/1987', 'A', 'I', '2', '', '', '', '', '', 2, 0 Teraz tabela ze zdjęciami [PHP] pobierz, plaintext (moje id które sam sworzyłem ->1, faraID->19234, a to jest id cmnetarza->1,grobID-> 1, typ->0, 'c:\\fara_serwer\\foto\\foto_iii_2015\\a_i_1.jpg', 'A_I_1.JPG') I w tabeli ze zdjeciami masz wiecej rekordow ktore maja grobID = 1? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Już chyba wiem czemu ni dubluje z tabeli ze zdjęciami, bo mi się rekordy powtarzają
Wyszukiwarka
tabela ze zdjęciami
Ok Muszę zgłosić to do producenta programu, żeby nie dublowało tych samych rekordów dla zdjęć, bo załóżmy, że w jednym grobie leżą dwie osoby to powinno być jedno zdjęcie bo grób jest taki sam. |
|
|
![]()
|
|
Ha, od poczatku to mowilismy
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No tak, ale teraz jak się przyjrzałem to zauważyłem, bo oryginalna wersja bazy jest tak
Wyszukiwarka oryginał
Tabela zdjęć
Tak wygląda oryginał ja dopisałem sobie Id dla wyszukiwarki i idfoto dla zdjęć |
|
|
![]()
|
|
swoja droga kiepski ten producent.
Jak on daty jako teksty trzyma to poprostu zalamka `dataUrodzenia` VARCHAR (10) -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Bo program trzyma daty w ten sposób 20/08/2001
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tym gorzej, powinien trzymać jak nospor pisał a formatowanie daty to inna bajka.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Bo program trzyma daty w ten sposób 20/08/2001 No i? To nie ma zadnego znaczenia, koles co to pisal mial blade pojecie o bazach/php i tyle w temacie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chciałbym Cie jeszcze bardziej dołować, ale nawet w sprawozdaniach wykonawczych komisji UE jest narzucony format daty zgodny z ISO 8601. Natomiast w Polsce przyjęło się zapisywać dzień.miesiąc.rok. Skąd taki format u Ciebie? I jeszcze mnie jedno ciekawi, co to znaczy, że program tak trzyma daty? Program niczego nie trzyma... A czepiam się słówek, bo z tego same nieporozumienia są.
|
|
|
![]()
|
|
Nie chciałbym Cie jeszcze bardziej dołować, ale nawet w sprawozdaniach wykonawczych komisji UE jest narzucony format daty zgodny z ISO 8601. Natomiast w Polsce przyjęło się zapisywać dzień.miesiąc.rok. Skąd taki format u Ciebie? I jeszcze mnie jedno ciekawi, co to znaczy, że program tak trzyma daty? Program niczego nie trzyma... A czepiam się słówek, bo z tego same nieporozumienia są. Program do ewidencji cmentarzy ma taki format bo wszystkie daty wpisuje się ręcznie program nazywa się fara. Ten post edytował pawel06281990 23.03.2022, 18:41:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:57 |