![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2022 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć. Podpiąłem sobie pod button funkcję, która eksportuje z bazy danych wszystkie rekordy ze statusem "oczekujące" oraz "reklamacja". Button działa, ale nie mam już kompletnie pomysłu jak ustawić poprawne kodowanie znaków, bo w dalszym stopniu jak otwieram w MS Excel to otrzymuję bez polskich znaków
![]() Jedynie poprawny format plików miałem eksportując zamówienia ręcznie z poziomu phpmyadmin ustwiając format jako CSV for MS Excel oraz kodawnie WIN-1250. Na bazie kodowanie ustawione na utf8mb4_unicode_ci. Dodatkowo mam pytanie, czy będzie się dało zrobić tak, aby dodać zadanie CRON i plik będzie generować się automatycznie raz dziennie o wskazanej godzinie oraz od razu leciał na wskazany przeze mnie adres e-mail. $fname = 'zamowienia.csv'; ini_set('display_errors', 1); ini_set('display_startup_errors', 1); error_reporting(E_ALL); $host = "xxx"; $username = "xxx"; $password = "xxx"; $dbname = "xxx"; $conn = new mysqli($host, $username, $password, $dbname); if(!$conn){ die("Cannot connect to the database.". $conn->error); } $conn->set_charset("utf8"); $header = ["ID","imie", "aukcja", "wzor", "data", "data_zam","notatka","status","ship"]; $query = "SELECT * FROM orders WHERE (status='Oczekujące' OR status='Reklamacja' ) ORDER by ID"; $qry = $conn->query($query); if($qry->num_rows <= 0){ echo "<script> alert('cos poszlo nie tak.'); location.href = 'index.php'; </script>"; exit; } //Open a File $file = fopen($fname,"w"); // Attach Header fputcsv($file, $header,','); // Loop the data and put it into the CSV file while($row = $qry->fetch_assoc()){ fputcsv($file, [$row['id'], $row['imie'], $row['aukcja'], $row['wzor'], $row['data'], $row['data_zam'],$row['notatka'],$row['status'],$row['ship']]); } echo "<script> location.href = '$fname'; </script>"; exit; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 07:36 |