![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 6 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej kombinowałem z funkcją usort, ale nie umiem znaleźć przykładu z tym co ja mam, może ktoś pomoże?
jest
chcę Kod Array ( [8000] => Array ( [0] => Array ( [wskaznik] => 50 ) [1] => Array ( [wskaznik] => 50 ) ), [6000] => Array ( [0] => Array ( [wskaznik] => 100 ) [1] => Array ( [wskaznik] => 100 ) ), [4000] => Array ( [0] => Array ( [wskaznik] => 200 ) [1] => Array ( [wskaznik] => 200 ) ) ) czyli sortowanie wg tej wartości wskaznik rosnąco, wskaznik w kazdej tablicy jest taki sam Ten post edytował wpaski 8.02.2022, 14:15:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 72 Dołączył: 15.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 6 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam mogą też być inne klucze, a ma sortować wg wskaznik, zapomniałem o tym wspomnieć sorki, więc to rozwiązanie odpada
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Po pierwsze nie usort lecz uksort skoro chcesz zachowac klucze.
A po drugie pokaz co splodziles do tej pory -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak próbowałem ale to nie działa
Cytat Po pierwsze nie usort lecz uksort skoro chcesz zachowac klucze. ja nie chcę sortować wg kluczy tylko wg wartości wskaznik, chociaż jak rozumiem trzeba tam pewnie podpiąć funkcję, która zrobi to co bym chciał tzn działa ale nie na tą tablicę co bym chciał, działa tylko na ten wymiar tablicy najbardziej zagnieżdzony a mi chodzi o ten pierwszy czyli tak jak podałem wyżej w przykładzie Ten post edytował wpaski 8.02.2022, 15:21:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ja nie powiedzialem ze uksort sortuje po kluczach, tylko je ZACHOWUJE. Czytaj ze zrozumieniem prosze.
Co do twojego kodu to FOREACH jest zbedny. Po to robisz uksort by on przelecial po tablicy a dopiero funkcja twoja do sortowania mowi po czym ma sortowac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jasne, jednak, nie wiem przynajmniej na razie w jaki sposób wykorzystać funkcję uksort do tego przypadku więc byłbym wdzięczny za przykład, zawsze czegoś nowego dobrze się dowiedzieć.
Tak zrobione, jak poniżej działa, choć nie jestem zadowolony z tego kodu: https://3v4l.org/5tr8J |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązaniem dla Ciebie będzie funkcja uasort.
Podobnie jak robiłeś to poście #5, ale bez foreach i zapisu wartości do tablicy. Musisz porównać wartości [0]['wskaznik'] z dwóch elementów. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oczywiscie uasort jak napisal trueblue. Zrobilem literowke z tym moim uksort
![]() ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:51 |