![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mój problem przedstawia się tak: W nagłówku ( <HEAD> ) strony umieściłem standardowo linijkę
1. U mnie, na dysku lokalnym, na lokalhoście ( Apache/1.3.33 ) wszystko działa poprawnie, przeglądarka poprawnie wyświetla i koduje wszystkie znaki, zgodnie z UTF-8. 2. Na serwerze wirtualnym, w domenie niemieckiej ( Apache/1.3.26 Server at physik.hu-berlin.de ) wszystkie przeglądarki internetowe ( od IE po FF ) kodują znaki zgodnie ze standardem ISO-8859-1, co wprowadza niezły rozgalimatiasz na stronie... Jedynym wyjściem jest wtedy ręczne przestawienie na kodowanie UTF-8. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? I co ważniejsze: Jak temu zaradzić? Pozdrawiam. PS. Mam nadzieję, że dobrze zamieściłem posta, gdyż w końcu to przeglądarki źle interpretują kod. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie apache wysyla naglowki HTTP z tym kodowaniem (iso-8859-1). Jesli tworzysz strone za pomoca php ty wyslij
header( 'Content-Type: text/html; charset=UTF-8' ); // sprawdz jeszcze pisownie (bylo na forum) bo moglem sie pomylic. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie w tym leżał problem. Po dodaniu header() z parametrem 'Content-Type: text/html; charset=UTF-8' sprawa została zażegnana.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.07.2025 - 08:03 |