![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2021 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam kolejny problem. Dokładnie chodzi, o odczyt z pliku tekstowego tylko tych fragmentów tekstu, które są zawarte pomiędzy nawiasami sześciennymi, czyli między znakiem "(", a znakiem ")". Reszta tekstu, która nie jest zawarta w nawiasach chciałabym pominąć. Jest to dla mnie ważne ponieważ teksty w nawiasach wymagają specjalnego formatowania, ale, żeby to zrobić to najpierw muszę wyciągnąć te teksty z plików i sporządzić listę.
Czy ktoś wie jak to zrobić? Na razie mam tak:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2021 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dziękuję "Aras785" za podpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Przeszukałam dokumentację, ale próbując utworzyć wzorzec na podstawie wyjaśnionych szczegółów nie działał mi ten mechanizm za dobrze, ponieważ w wielu przypadkach dublował string lub dodawał niezliczone ilości pustych wierszy. Co do podanej strony przez Ciebie: https://www.phpliveregex.com/p/D63, muszę napisać, że jeśli wykonywałabym swoje działania na zmiennej to wzorzec:
Podany na stronie: https://www.phpliveregex.com/p/D63, ma sens i oczywiście działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W moim przykładzie dodatkowo działania przebiegają w pętli, która wymaga dodatkowego warunku i ten wzorzec: "/\((.*?)\)/i" się nie sprawdzi (sprawdziłam to i nie działa). Użyłam funkcji preg_match zmieniając wzorzec po swojemu, metodą prób i błędów oraz informacji wyjaśniających każdy element i utworzyłam własny wzorzec Do funkcji oczywiście dodałam warunek i działa ślicznie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) PS: Dla tych, którzy chcą zrozumieć jak działa PREG osobiście polecam zapoznać się i nauczyć cech "Regex" - naprawdę pomaga, wiem z doświadczenia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam PHPowców (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Widzisz, nie podałaś kontekstu i nikt poza Tobą dalej nie wie co niby nie działało - mój przykład był odpowiedzią na Twoje pytanie. Swoją drogą podany przez Ciebie wzorzec wyszukuje te same fragmenty co ten z przykładu. A co do tych Twoich podsumowań to nie mam pytań.. pytasz, a później uczysz innych korzystać z dokumentacji (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 08:29 |