![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałem się Was zapytać, czy moje rozumienie dekoratorów jest poprawne. Czytałem o nich na java.com onjava.com i w książce thinking in patterns (http://www.bruceeckel.com/) i na podstawie TIP zrobiłem taki, działający w php zestaw klas
Kod To jest cukier.To jest mleko do kawy.To jest kawa ekspresowa. No i teraz pytanie zasadnicze: czy to jest właśnie dekorator?8 Dla używających dekoratorów - gdzie je stosowaliście? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witaj,
przyjrzyj sie mojavi3. od jakiegos czasu dekoratory sa dostepne w tym frameworku. na wiki nawet jest przyklad global templating z ich uzyciem: http://wiki.mojavi.org/159.html. moze Ci sie rozjasni. z wyrazami szacunku, wolan |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@aleksander: Twój przykład dekoratora jest jednak kiepski. Dekorator powinien dziedziczyć z klasy bazowej (to masz, tylko klasę bazową nazywasz Dekorator) i powinien ją "dekorować" dodając funkcjonalność. Problem w tym, że twoje klasy pochodne nie dodają w zasadzie funkcjonalności, tylko bazują na czymś, co zostało już zrobione w klasie bazowej (np. wyliczanie ceny), dostarczając tylko nowe dane. To nie to samo.
Co do przykładów dekoratorów, nie polecałbym frameworków, ponieważ zawsze będzie to przykład specyficzny, charakterystyczny właśnie dla frameworka. A nam chodzi o sam, "czysty" wzorzec. Więc polecam: - książkę GoF, ew. jakieś internetowe źródło na podstawie tej książki - jakiś prosty przykład z bibliotek standardowych Javy, które są naszpikowane wzorcami - np. buforowane strumienie I/O - wzorzec Intercepting Filter Gdzie stosowałem dekoratory? W wielu przypadkach. Tam gdzie były potrzebne ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:40 |