Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][SQL] wydajność wyszukiwania w bazie po nazwie, $_GET=VARCHAR zamiast INT, a wydajność
phpuser88

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zastanawiam się czy przy kilkunastu tysiącach rekordów w SQL (MariaDB) będzie duży problem jeżeli będę wyszukiwał rekordy za pomocą nazwy(VARCHAR) zamiast id(INT)?
Chodzi o wczytywanie zawartości z kilku tabel za pomocą wartości textowej z linku $_GET . Kiedyś, kilka lat temu gdzieś wyczytałem że generuje to dużo większe obciążenie i nie warto, a mi zależy na ładnych linkach bez cyfr i zastanawiam się jak podejść do problemu...

Miał ktoś może już z tym doświadczenie? Myślę nad takim rozwiązaniem:
1. Utworzyć nową tabele `link` z VARCHAR (nazwa linku) i INT (id linku), a następnie po wprowadzeniu linku w adres przeglądarki zapytać tabele `link` i dopiero później zapytać właściwe tabele z treścią po ID - ale czy to będzie szybsze niż szukanie bezpośrednie po nazwie w tabeli pierworodnej? tym bardziej, że link będzie się składać z dwóch wartości textowych...

Jeszcze nad tym nie pracuje, ale czeka mnie to w najbliższych dniach i myślę jak to ugryżć najlepiej wydajnościowo. Może jest na to konkretne rozwiązanie? z góry dzięki za komentarze.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:42