Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Ping wp.pl
Terrorizer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Zastanawiał się ktoś kiedyś czemu zawsze pinguje się wp.pl?
Skąd wzięła się taka moda i czy nie utrudnia to życia adminom wp w jakikolwiek sposób?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
com

-----

Jeden z pierwszych portali w Polsce i krótka nazwa, ostatnio było zabawnie jak pinga na chwilę wyłączyli (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
vokiel

-----

Ja tam zawsze pinguję Google.
+Quote Post
LowiczakPL

-----

ping to chyba zazwyczaj 56 bajtów więc jak to ma utrudniać życie, i konkretnie jakim usługom

ping to pikuś w porównaniu w włamaniami kilkaset razy na sekundę na smtp, popa, ssh, ftp, skanowaniu stron w poszukiwaniu wordpressa i takie tam

wiec zapomnij o pingach

ja mam aktualnie średnio na godzinę kilkadziesiąt włamań na serwer, oczywiście to standard mam zabezpieczenia powłączane a tak może być i kilkatysięcy na sekundę,

... ale spenie od security powinni się wypowiedzieć dokładniej, jestem jedynie leszczem który używa header, fai2ban, firewalla, mod security i innych tricków raczkuję w tym temacie

włamaują się np. na adresy email nieaktywne od kilkunastu lat więc musi gdzieś taka stara lista w darkwebie istnieć ...

... tak jak każdego serwera na świecie taką mam teorię.

Ten post edytował LowiczakPL 1.10.2021, 14:18:52
+Quote Post
Pyton_000

-----

Problem z pingiem może być taki ze jak ktoś pingował wp.pl po to aby sprawdzić dostępność sieci. I jak nagle wp przestało odpowiadać to się zapalały kontrolki że coś nie działa (ot taki false - positive)

@LowiczakPL skoro masz "kilkadziesiąt włamań na serwer" to musi być ostro tyrany tam (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (chodziło ci raczej o próby "włamu" bo z włamem to nie ma nic wspólnego - ot ktoś (boty) szukają wersji softu które mają jakieś luki i próbują ci założyć np. koparki w procesach))

fail2ban jest dobry na napastliwe IP, wycinasz takiego jegomościa na mc. i z głowy, header - nie wyem co ty tym robisz bo logi to raczej tailem się kopie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Co do tematu security to polecam XXX hardening np. ssh hardening, apache hardening. Ogólnie magiczne słowo hardening. Tylko też z dozą dystansu. Przeczytać 2-3 hardeningi ad usługi i wybrać część wspólną bo niektóre rzeczy nie mają kompletnie sensu (zwłaszcza w przypadku SSH jest wiele takich)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.08.2025 - 14:43