![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem polega na tym iz potrzebuje zrobic spis alfabetyczny wg paru liter np.
A-F wyswietla mi rekordy zaczynajace sie na litery A,B,C,D,E,F etc. Wiem ze mozna zrobic to przy uzyciu LIKE i ||, ale czy nie zna ktos wydajniejszego sposobu? Myslalem jeszcze o wybraniu rekordow po stronie php uzywajac substr ale nie wiem czy to bedize szybsze. Gdaq |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie rozwiązanie LIKE jest chyba najszybszym rozwiązaniem. Autorzy stworzyli funkcje LIKE, by była ona szybka, sprawna i wydajna.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LIKE będzie się mulił jeżeli nie będziesz miał index'u na tym polu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymyslilem cos takiego
Tylko ze roznice miedzy moim zapytaniem a likiem widac dopiero przy okolo 10-12 wartosciach (testowalem na tabeli zawierajacej 5500 rekordow) wiec chyba zostanie LIKE Gdaq |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie. Im prostsze tym szybsze ! (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
tez tak mysle:) dlatego poprzestaen chyba na like ale wiem ze w MSSQL Server 2000 czytalem o czyms wydajniejszym cego uzywanie nawet zaleca microsoft.
Gdaq |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RLIKE - wersja LIKE obslujgujaca wyrazenai regularne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:49 |