![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2020 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Zastanawiam się czy da się jakoś "wylistować" zawartość katalogu zdalnego? Czy wymaga on jakichś zabezpieczeń?
Na swoim serwerze zrobiłem tak:
Kod zerżnięty praktycznie ze stron dokumentacji - i oczywiście mam listę plików. Zastanawia mnie czy ktoś inny może zrobić coś takiego z moim serverem ? - to by znaczyło, że weryfikację logowania musiał bym robić w inny sposób, niedostępny dla zewnętrznych userów ... jak to jest. edycja .htaccess niewiele tutaj pomoże chyba - jak to jest ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To listowanie, które pokazałeś listuje pliki na serwerze na którym jest uruchomione. Serwer zewnętrzny przecież nie udostępnia plików do gmerania w nich. To byłoby przecież podstawowe naruszenie bezpieczeństwa jakby każdy z netu mógł sobie przeglądać pliki źródłowe.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2020 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No tak vokiel mam nadzieję, że jest tak jak napisałeś "Serwer zewnętrzny przecież nie udostępnia plików do gmerania w nich". Zastanawiam się tylko czy można na tym "nie udostępnianiu" całym polegać, czy trzeba o to dodatkowo we własnym zakresie zadbać. Ewentualne niedopatrzenie w tym punkcie oznaczało by że całe kombinacje z haszowaniem haseł etc mogę sb wsadzić .... dla tego pytam czy nie istnieje jakiś knif żeby to odczytać z zewnątrz ... hmm
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 66 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytanie plikow czy zawartosci katalogow z zewnetrznego serwera byloby lamaniem podstawowych zasad bezpieczenstwa.
Inaczej mozna by bylo zczytac kazdy plik po kolei i go pootwierac zagladajac do srodka. Ten post edytował dublinka 2.07.2021, 21:48:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej nie rozumiesz, więc może po kolei i na spokojnie.
Setki milionów aktywnych stron działają i mają się dobrze. O bezpieczeństwo witryn dbają serwery WWW, interpretery językowe, bazodanowe itd. Twój host (serwer) jest Twój, zabezpieczony hasłem i user-em, skrypty, które tam umieszczasz są tylko do odczytu przez innych, mają prawa użytkowników www. Co można: - zobaczyć skrypty js, czyli wpisanie z palca http://www.stronamoja.pl/kod.js wyświetli całość kodu w tym pliku. - zobaczyć co jest w pliku tekstowym (jeśli nie jest zabezpieczony inaczej) - no i oczywiście kod html-a. - włamać się na serwer a wtedy to już wszystko jest do zrobienia Nie można zobaczyć plików asp, php itp. W momencie wpisania adresu do tych plików kod, który jest w nich wykona się i zobaczysz efekt jego działania. Co do listowania plików. To tylko wypisanie nazw, nie można z nimi nic zrobić, ale jest to ważna informacja do ewentualnego ataku (to rozległy temat i nie na ten post). Nikt inny, prócz Ciebie (na ta chwilę) nie może swoim kodem umieszczonym na innym serwerze wylistować Twoich plików ani tym bardziej zobaczyć oryginalny kod w nim zawarty. Zasady bezpieczeństwa o których pisali poprzednicy leżą u podstaw tych narzędzi i nie można ich w tak prosty sposób złamać. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki gino. Elegancko to wyjaśniłeś. Na tym etapie budowy serwisu w zupełności mi to wystarczy.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 15:21 |