![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Dziś chciałem dodać nową tabelę do bazy danych a następnie ją uzupełnić niestety od 5 godzin nie jestem w stanie tego zrobić może ktoś mi wyjaśni o co chodzi? Migracja
Jeśli uzyję bazy danych która istniała wcześniejszej nie ma problemu. po modyfikacji kodu można bez problemu dodać nowe rekordy problem niestety występuje tylko w przypadku próby dodania danych do nowej tabeli. Sprawdziłem przez phpmyadmin czy tabela "site" znajduje się w bazie danych i wszystko jest okey. Jeśli dodam rekordy ręcznie w bazie i chce je pobrać to nie ma problemu problem pojawia się przy próbie dodania... SQLSTATE[42S02]: Base table or view not found: 1146 Table 'videoweb.sites' doesn't exist (SQL: insert into `sites` (`link`) values (1)) W bazie danych videoweb istnieje tabela site natomiast nie wiem skąd bierze się "s" na końcu. w błędzie który wyświetla ralavela. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 32 Dołączył: 10.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Jeżeli model nazywa się Site to tabela domyślnie w Laravelu ma liczbę mnogą. Możesz to zmienić: https://laravel.com/docs/8.x/eloquent#table-names Zalecam jednak pozostawienie nazwy domyślnej. Tak samo jak pisanie nazw Modeli z wielkiej litery. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I czy w ogóle uruchamiasz migracje?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, robiłem migrację. Usuwałem całą bazę danych dodawałem od nowa wszystko ręcznie, używałem polecenia do migracji. Problem jest tylko w przypadku próby dodania rekordu do tabeli jeśli chce pobrać dane z tej samej tabeli już nie ma takiego problemu. Myślałem że to wina kodu który ma cofnąć się do poprzedniej strony niestety nie jest to powodem. Może ktoś ma jakiś pomysł?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nazwy klas z wielkiej litery
w modelu brakuje
Czy masz do tego kontroler z CRUDem oraz ruting? -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
nazwy klas z wielkiej litery w modelu brakuje
Czy masz do tego kontroler z CRUDem oraz ruting? Dzięki za podpowiedź dodanie
Pomogło aczkolwiek żadna inna tabela tego nie potrzebowała do działania |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$fillable / $guarded jest wymagane jedynie gdy podajesz tablicę z nazwami pól i ich wartościami. Jeśli przypisujesz wartości do parametrów nic nie trzeba zmieniać (dokumentacja to wyjaśnia).
Tak jak jeden z poprzedników powiedział nazwa tabeli liczba mnoga, model liczba pojedyńcza https://laravel.com/docs/8.x/eloquent#eloqu...del-conventions |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:40 |