![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
![]() Każdy z nas, kto choć troche dba o bezpieczeństwo swoich skryptów wie co może spowodować kod w stylu:
Gdzieś kiedyś na Bugtraqu opublikowano, że php posiada podobny błąd jak i perl. Tzn. dodając %00 do końca URLa możemy "obciąć" rozszerzenie includowanego pliku. Przykład:
http://site.com/?dzial=/etc/passwd%00 Testowałem to na wieelu serwerach. Wszędzie wyskakuje error: " Nie można znaleśc pliku blablabla /etc/passwd\0.php " Wyszedłem więc z założenia, że ten błąd to jakiś kicz i poprostu nie działa ![]() Ale... do dzisiaj. Dziś na jednym serwerze zauważyłem że to działą i to bardzo dobrze :/ Czy ktoś wie od czego to zależy itd ? Czemu działa to tylko na 1% serwerów? Zawsze sądziłem, że ten "standardowy" błąd Perla, nie dotyczy php :/ -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 16.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może uzależnione od wersji php?
![]() -------------------- Com powiedział, powiedziałem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bład ten zależy od sposobu obsługi ciagówa wiec innymisłowy od wersji php
![]() a poza tym co za łoś w taki sposób pisze skrypty - a fuj... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:31 |