|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam, mam kłopot przy tworzeniu encji w Symfony,
Tworzę encje np.
a chcę, aby było tak: 1. tabela z prefixem = ok / zrobione 2. klucz - id_user / standardowo generuje id i nie mogę zmienić na id_user bo się wysypuje
Wykonuje migracje: php bin/console make:migration i wyskakuje błąd: Column name `id` referenced for relation from App\Entity\DbmUsers towards App\Entity\DbmUsersProfile does not exist. Jak zmienić automatycznie wygenerowane id na id_user? Ten post edytował Malinaa 3.02.2021, 23:03:56 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
1) To jest bardziej Docrtine a nie Symfony wiec w docrtine dokumentacji szukaj pomocy
Dodaje NAME przy ORM\Column 2) A po grzyba w ogole chcesz to zmieniac? nie ma sensu dodawac do id nazwy tabeli. Nazwe tabeli masz w tabeli. Juz nasi pra pradziadkowie stosowali ID jako nazwe kolumny dla klucza glownego i nie ma wiekszego sensu tego zmieniac |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam wrażenie że zależy Ci na tym id_user bo tak masz w jakiejś gotowej bazie, i potrzebujesz integracji, wystarczy dodać name.
Jeśli jednak nie to pomiń to id, niech sobie będzie, i dodaj swoje pole id_user Ten post edytował LowiczakPL 4.02.2021, 09:53:32 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat A po grzyba w ogole chcesz to zmieniac? Dzięki za informacje, bo zastanawiałem się, czy z tą zmianą id na name="id_user" to dobry pomysł, ale jeśli już nasi pra pradziadkowie stosowali ID to zostawię id. Cytat Mam wrażenie że zależy Ci na tym id_user Chciałem id_user, bo uważam, że tak byłoby mi wygodniej przerobić pod Symfony 10 letnią bazę danych, w której to muszę zmienić wszystko nazwy tabel, kolumn ich kolejność etc. i nie przestawić żadnego rekordu, aby odpowiadał rekordom z kolejnych (edytowanych) tabel. Kiedy mam "ręcznie" wykonać taką operacje wolałbym mieć id_user ponieważ jest unikalną nazwą, natomiast samo id może wystąpić wszędzie również w rekordzie w słowie np. identyfikator, width, widok... i przy tysiącach rekordów nie zrobić błędu -> wszystko jest możliwe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Coś wymyślę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chyba, że macie pomysł jak dokonać integracji takiej bazy, gdzie nic nie pasuje do Symfony, gdzie struktura tabeli, nazwy kolumn będą nowe, ale rekordy muszą pozostać "nie ruszone", [rekord] id tabeli użytkownicy musi odpowiadać [rekordom] artykułów, zdjęć, komentarzy itd. id kategorii artykułów, galerii i innych modułów musi odpowiadać id artykułów, galerii... id to id and id i jest ku*wa kosmos, do przerobienia na encje jedyne kilkadziesiąt tabel z ID i wstrzyknięcie rekordów, które muszą się ze sobą zgadzać. Ten post edytował Malinaa 4.02.2021, 17:03:00 |
|
|
|
|
|
|
Cytat Kiedy mam "ręcznie" wykonać taką operacje wolałbym mieć id_user ponieważ jest unikalną nazwą, natomiast samo id może wystąpić wszędzie również w rekordzie w słowie Dobrze, ale jesli przerabiasz to na symfony/doctrine, to ID nie bedzie sobie ot tak lezalo obok innego ID. Kazde ID bedzie powiazane z konkretnym obiektem i naprawde trzeba sie mocno starrac byc tam cos wtedy pomylic |
|
|
|
|
|
|
|
Na początku chciałem przerobić te tabele w Notepad, ale zrobił się z tego kosmos,
Zajrzałem do phpMyAdmina i widzę, że tu można to zrobić możliwie sprawnie, dane nie będą leżały na "jednej kartce papieru" i wówczas będzie tak jak piszesz i dane będą widoczne w obiektach. Patrząc na bazę w phpMyAdmin (na serwerze) widzę, że każde id ma atrybut unsigned, w Symfony domyślnie nie ma atrybutu. Czy nie przeszkadza kiedy id będzie bez atrybutu?
Próbowałem dodać tak @ORM\JoinColumn(nullable=false, options={"unsigned":true}) ale przy $category(id) nie działa |
|
|
|
|
|
|
Czemu ustawiasz to przy jakims JOINCOLUMN?
https://stackoverflow.com/questions/7692686...-unsigned-value |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli masz starą bazę to nie kombinuj z zakładaniem Encji ręcznie bo się zamęczysz, ja pracuję na legacy z setkami tabel i robiłem to z automatu, nastepnie delikatnie zmodyfikowałem.
Są do tego automaty poczytaj to https://symfony.com/doc/current/doctrine/re...ngineering.html |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat Czemu ustawiasz to przy jakims JOINCOLUMN? Encje utworzyłem w terminalu i Symfony automatycznie daje tu JoinColumn i byłoby dobrze, ale brakuje unsigned Kiedy zamienię JoinColumn na Column pole traci swoje parametry, gubi klucz, nazwa zamiast category_id = category itd. Dałem tak: @ORM\Column(type="integer", name="cotegory_id", options={"unsigned":true}) pole jest unsigned, ale zgubiło klucz i relacje, długość z integer(11) = integer(10) (length=11 nie pomogło) Dobrze funkcjonuje w wygenerowanym JoinColum brakuje tu jednak unsigned, więc pytanie czy nie przeszkadza kiedy id będzie bez atrybutu? Chyba, że przy: @ORM\Column(type="integer", name="cotegory_id", options={"unsigned":true}) można sprawić, aby był klucz i relacja w tabelą Category? Z JoinColum jest super (bez kombinacji) tylko jak tu dodać unsigned? Cytat Jeśli masz starą bazę to nie kombinuj z zakładaniem Encji ręcznie bo się zamęczysz Mam starą bazę, w której nic nie pasuje do nowej, a rekordy muszą się zgadzać i tworzyć relacje. Obawiam się, że przy tej bazie wymienione narzędzie nie sprawi cudu i będę musiał się zmęczyć... przerobiłem 3 tabele (phpMyAdmin i ręczna robótka), dało się i można już na nich działać w PHP, więc jest dobrze. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 23:40 |