![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie zrobiłem potwierdzenie aktywacji konta, weryfikacją adresu email. Wymyśliłem sobie, że fajnie by było zrobić coś takiego, że z chwilą gdy użytkownik wpiszę swój adres email otrzymałby od razu informację , że np był problem z doręczeniem do niego wiadomości. No i tu nasuwa się kilka pytań , czy np po wysłaniu requesta z wysyłką maila zrobić np 60 sekundowy loader gdzie w tym czasie czytam sobie skrzynkę, czy otrzymałem zwrotkę o nie dostarczeniu wiadomości, czy istnieje jakiś inny sposób ?
Bo co w sytuacji jak ktoś mi JS wyłączy. Aha całość robię w frameworku Laravel być może macie jakieś sprawdzone sposobu ? Czyli podsumowując, formularz -> wyślij -> czytam czy w skrzynke mam informację o nie dostarczeniu - > TAK - wyświetla informację o błędzie NIE - weryfikacja potwierdzona |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na 100% nie sprawdzisz czy klient dostał wiadomość, bo może trafić do spamu i nie dostaniesz zwrotki.
Zrób walidację adresu i jeśli będzie poprawna to zwracaj info czy udało się wysłać maila czy nie. To czy dotrze już od Ciebie nie zależy (problemy sieci, serwera odbiorcy, konfiguracja konta etc - rzeczy na które nie masz wpływu). Przy walidacji sprawdź np czy domena ma rekordy MX - będzie większa pewność czy jest tam serwer pocztowy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@trueblue po wnikliwej analizie widzę, że ów sposób zaproponowany przez Ciebie (link) nie zdaje egzaminu np z pocztą na o2.pl (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Znalazłem jeszcze inny analizator maila, już nawet oparty o Laravel : link tu Niestety Laravela dopiero się uczę i nie wiem do końca jak to rozgryźć, ponieważ mam już własną walidację , teoretycznie wiem jak to ma wyglądać ale w praktyce gorzej. chodzi o fragment kodu:
który powinien być (chyba) w metodzie validator (?)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież validator LV ma też opcję sprawdzania DNS, czytałeś dokumentację? https://laravel.com/docs/8.x/validation#rule-email
Poza tym https://laravel.com/docs/8.x/validation#cre...g-form-requests |
|
|
![]()
|
|
Tak doczytałem, ale to już od wyższej wersji, nie chce updatować do wyższej wersji by coś się nie posypało.
@viking czy ze chciałbyś spojrzeć w mój kod, nie rozumiem dlaczego wywala mi , że brak klasy.
czy też tak:
plik MyOwnEmail.php
plik ValidateEmail.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaimportowałeś ją? Jest dostępna gdzieś wewnątrz autoloada?
|
|
|
![]()
|
|
pytasz o composera ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 23:07 |