![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaprojektowałem bazę danych do przechowywania dokumentów sprzedażowych z ich pozycjami. W uproszczeniu do istotnych kolumn wygląda ona tak:
Kod ┌────────────┐ ┌────────────┐ │ invoices │ │ items │ ├────────────┤ ├────────────┤ │ id │ 1 n │ id │ │ date ├────────┤ invoice_id │ │ number │ │ position │ │ contractor │ │ name │ └────────────┘ │ quantity │ │ price │ └────────────┘ Jak widać, w tabeli "invoices" nie przechowuję sumy pozycji. Dla wygody stworzyłem więc widok: Kod CREATE VIEW invoices_summary AS SELECT invoices.*, SUM(items.quantity * items.price) AS total FROM invoices LEFT JOIN items ON (items.invoice_id = invoices.id) GROUP BY invoices.id Powyższe działało bardzo fajnie na MySQL aż do rozrośnięcia się danych. Obecnie wyciągnięcie choćby jednego wiersza z "invoices_summary" trwa ok. 2 sekund. Przyczyną kulejącej wydajności jest ograniczenie algorytmu MERGE w MySQL: https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/view-algorithms.html MySQL nie potrafi użyć MERGE gdy widok korzysta z funkcji grupujących. Stąd każde zapytanie do "invoices_summary" to generowanie tymczasowej tabeli na podstawie setek tysięcy. Gdyby MySQL "przeniosło" moje WHERE do wnętrza widoku, wystarczyłoby kilkadziesiąt wierszy. Szukam pomysłu jak wybrnąc z tej sytuacji i potrzebuję pomocy. Rozważałem:
Czy ktoś ma jakieś inne pomysły albo ogólnie sugestie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:56 |