![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, mam problem z pobraniem nazw użytkowników,którzy mają znaki specjalne.
Dla przykładu mam użytkownika o nazwie: Ψ♂тoхιc✔Ψ™ W bazie danych wygląda to tak: (IMG:https://i.imgur.com/R0bFDrY.png) Lecz już po pobraniu go z bazy danych na stronie wyświetla się tak: (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?o??c??� Ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Ten post edytował lekosm2 19.08.2020, 22:09:05 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 4 Dołączył: 30.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw poprawne kodowanie podczas łączenia z bazą.
Ten post edytował Szado 19.08.2020, 22:16:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 9.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak i nicki się poprawnie wyświetlają, ale posty wyglądają tak:
WÅ‚adzÄ™ poznawczÄ… musiemy mu jego czyny z pobudki mogÅ‚ co ująć od Dobra musiemy mu w przeciwnym razie niebyÅ‚oby najwyższego dobra byÅ‚ czÅ‚owiek trwać ma: wiÄ™c ma naturalna ustawa moralna wiara niejest wiedzÄ… czyli Wendów. WiÄ™c ja niejest biernym. Ten post edytował lekosm2 20.08.2020, 09:46:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Mam, problem polega na tym, że gdy do bazy danych dodam ręcznie tekst z polskimi znakami, to się poprawnie zapisuje, ale gdy podczas instalacji skryptu są dodawane polskie znaki:
To w bazie danych zapisują się "krzaki" i później te "krzaki" są wyświetlane na stronie: <p>WÅ‚adzÄ™ poznawczÄ… musiemy mu jego czyny z pobudki mogÅ‚ co ująć od Dobra musiemy mu w przeciwnym razie niebyÅ‚oby najwyższego dobra byÅ‚ czÅ‚owiek trwać ma: wiÄ™c ma naturalna ustawa moralna wiara niejest wiedzÄ… czyli Wendów. WiÄ™c ja niejest biernym. NieskoÅ„czoność BoskÄ… można byÅ‚o spodziewać zawdziÄ™czajÄ…cej nagrody, niż od tego pokazuje żem ja substancyÄ… Każda kompozycya może np. niebo jako czÅ‚owiek walczyć musi być wzruszona. Ale wszystkie te rzeczy naturalnych utworzeniem istoty jest przeciw sprawiedliwoÅ›ci Dobraj, którÄ…by przestrzeÅ„ ograniczaÅ‚a. Przez wszechmocność BoskÄ… można przedstawić lepszy plan wzglÄ™dem innych takim razie podÅ‚ug biegu rzeczy możliwe, wiÄ™c w sobie warunki sprawowania siÄ™ nie kunsztu. Dyogenes miaÅ‚ nic wydarzyć niemoże, ani wiÄ™cej nad tÄ… lub zupeÅ‚ne poznanie niebÄ™dzie czasem w piosence: MarusieÅ„ka po naszym pojÄ™ciom o przedmiotach, majÄ… być wzniecone, ażeby Subjekt przez podzielenie realnoÅ›ci, albo drugim przypadku bez różnicy w Dobru: że czÄ™sto chwalebna poczciwość upadÅ‚a, gdyby nasza wÅ‚asna wina. Tak też takie postÄ™powanie niebyÅ‚oby najwyższego dobra byÅ‚ ideaÅ‚ Å›wiÄ™toÅ›ci Dobraj. Kiedy wiÄ™c nie byÅ‚o powszechne, tedyćby go czas ograniczaÅ‚.</p> Więc problem leży raczej w $core->db()->pdo()->exec(); tylko nie wiem jak go rozwiązać. A tak wygląda cały moduł instalacji bloga: https://pastebin.com/QTnaYhbW Ten post edytował lekosm2 20.08.2020, 10:32:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
piszesz teraz o pliku instalatora, rozumiem, że masz plik, który dodaje ten rekord do bazy po uruchomieniu, otwórz ten plik w edytorze i zobacz czy nie położyłeś kodowania w edytorze, ma być też UTF-8
gino na pola typu text dodaj podczas tworzenia tabeli Kod COLLATE utf8_polish_ci
Ten post edytował gino 20.08.2020, 10:50:55 |
|
|
![]()
|
|
piszesz teraz o pliku instalatora, rozumiem, że masz plik, który dodaje ten rekord do bazy po uruchomieniu, otwórz ten plik w edytorze i zobacz czy nie położyłeś kodowania w edytorze, ma być też UTF-8 gino na pola typu text dodaj podczas tworzenia tabeli Kod COLLATE utf8_polish_ci Kodowanie w notepad++ m,am ustawione na utf-8 w module instalacji zamieniłem:
na
I nadal do bazy danych zapisały się krzaki. Dla pewności sprawdziłem również wszystkie pliki .php czy mają poprawne kodowanie i wszystkie mają UTF-8 Ten post edytował lekosm2 20.08.2020, 11:27:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Biorąc pod uwagę że ten cały batflat jest polskim produktem naprawdę wątpliwe że nie obsługuje poprawnie pl literek. Chyba że o SET NAMES gdzieś zapomnieli.
|
|
|
![]()
|
|
Biorąc pod uwagę że ten cały batflat jest polskim produktem naprawdę wątpliwe że nie obsługuje poprawnie pl literek. Chyba że o SET NAMES gdzieś zapomnieli. Domyślnie w bazie danych zapisywały się polskie znaki z krzakami i przed zmodyfikowaniem
na
działało poprawnie ale wtedy nazwy użytkowników ze znakami specjalnymi nie wyświetlały się poprawnie. Problem dotyczy tylko dodawania danych do bazy danych podczas instalacji, bo gdy dodaje treści z polskimi znakami, z panelu administratora to normalnie się zapisują do bazy danych i nie ma z nimi problemu. (IMG:https://i.imgur.com/ZruOZCD.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzuciłem szybko okiem na ten kod i nie wygląda żeby gdzieś ustawiali prawidłowe kodowanie dla połączeń.
|
|
|
![]()
|
|
normalnie ten cms chodzi na sqllite, nie używam tego silnika DB może tu leży problem
gino |
|
|
![]()
|
|
Najlepszym wyjściem to było by oczywiście zastosować coś bardziej popularnego a nie męczyć się z marnie napisanym kodem. Ja bym szukał czegoś w oparciu o Laravel np. Statamic.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:31 |