![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Millhaven Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
weźmy taki przykład tabeli (2 kolumny):
[ksiązka] [potop] [ksiązka] [krzyzacy] [ksiązka] [wolodyjowski] [film] [identify] [film] [matrix] wynik powinien się wyświetlić w następujący sposób: ksiazka: -potop -krzyzacy -wolodyjowski film: -identify -matrix ktoś ma pomysł jak coś takiego zrobić ? oczywiście rekordy będą miały różną postać więc nie wchodzi w grę -------------------- Tak kochamy marzenia, że boimy się je realizować ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydala by sie struktura tabeli.
EDIT: usunalem ten <span> Ten post edytował dr_bonzo 25.02.2005, 12:48:01 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2003 Skąd: Millhaven Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
struktura ?! tabela ma dwie kolumny, co o niej jeszcze można napisać ?
ORDER BY także nie jest tym o co mi chodzi ponieważ jak juz także pisałem rekordy z 1 kolumny nie będą zawsze miały postać "ksiazka" lub "film". Może tam być cokolwiek innego! Chodzi po prostu o to, że wynik ma być uzależniony od 1 kolumny; ręcznie gdybym to chciał robić wyglądało by to tak:
tak samo pozniej dla "film" itp itd. Ale mnie chodzi o automatyczne generowanie (sortowanie) tych wyników -------------------- Tak kochamy marzenia, że boimy się je realizować ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że nie zrobisz tego w mysqlu. Musisz obrobić to w php.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może w jednej tabeli kategorie, a w drugiej produkty itp?
Wtedy wyglądało by to jakoś tak:
mogą być błędy, pisałem na szybko, ale... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(kszychu @ 2005-02-25 12:57:44) Wydaje mi się, że nie zrobisz tego w mysqlu. Musisz obrobić to w php. zdaję sobie z tego sprawę, dlatego umieściłem topic w php ![]() w każdym razie już kiedyś miałem coś podobnego w swoich rękach... z tą różnicą, że poniższy skrypt wyświetlał pierwszą literę jednej kolumny, ale zasada działąnia myślę, jest najbliższa temu co chcę osiągnąć:
-------------------- Tak kochamy marzenia, że boimy się je realizować ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2005 Skąd: Copa Cabana Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak może być?
|
|
|
![]()
|
|
pewnie, że może być kłulik
![]() ![]() -------------------- Tak kochamy marzenia, że boimy się je realizować ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php->Bazy danych
-------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 10:08 |