![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam potrzebę stworzyć następującą rzecz: Na stronie użytkownik ma wpisać do formularza dwie wartości: Liczbę oraz identyfikator (będący już w bazie danych, przypisany do konta innego użytkownika). Gdy to zrobi i kliknie "wyślij", komenda ma sprawdzić w bazie danych czy dany identyfikator istnieje. Jeśli istnieje, ma odjąć wpisaną wartość liczbową z konta użytkownika który wklepał dane i wysłać ją, dodając do konta użytkownika ze znalezionym wcześniej identyfikatorem. Chodzi mi o samo zapytanie do bazy (sprawdź czy w bazie istnieje ten identyfikator, jeśli tak, pobierz z konta użytkownika wartość liczbową i wyślij do konta użytkownika z tym identyfikatorem do wybranej komórki (sumowanie). Ja już nie mam pomysłu na to. Jeśli to nie jest wbrew regulaminowi, jestem gotowy wręcz wysłać dwie dychy temu, kto się pofatyguje i łopatologicznie poda kod sqla działający w php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co próbowałeś? To są podstawowe selecty i inserty. Kod powinien być dodatkowo unikalny. I najlepiej całość w transakcji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2020 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co próbowałeś? To są podstawowe selecty i inserty. Kod powinien być dodatkowo unikalny. I najlepiej całość w transakcji. $conn = mysqli_connect($host, $db_user, $db_password, $db_name) or die("Błąd połączenia!"); $wyslijsrodki = $_POST['wyslijsrodki']; $podajnrkonta = $_POST['podajnrkonta']; $q = "UPDATE uzytkownicy SET srodki = ['srodki' - '$wyslijsrodki'] WHERE nrkonta = .$_SESSION['srodki']; UPDATE uzytkownicy SET srodki = ['srodki'] + ['$wyslijsrodki'] WHERE nrkonta = 'podajnrkonta'"; mysqli_close($conn); Kombinuję tak ale pewnie pogubiłem jakieś znaki, mam źle nawiasy lub sam już nie wiem co. Błędną logikę. Poradziłem sobie, temat do zamknięcia. ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 07:03 |