![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_kamil- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Załuzmy ze w bazie mam wpis 'Czesław Niemem'. Jak rozwiazac problem gdy ktos wpisuje do wyszukiwarki slowo 'Czeslaw' (teraz nie znajduje tego rekordu), gdy wpsiuje 'Czesław' oczywiscie jest OK. Zakładajac ze mam zmienna $key w ktorej przechowuje zmienna po ktorej nastepuje wyszukiwanie. Jak z takiej zmiennej $key='Czeslaw' zrobic taka $new_key='Czesław' Nie wydaje mi sie zeby dalo sie przerabiac tak zmienne przez jakis skrypt, ale moze. Jezeli ktos ma jakis pomysl to bardzo prosze o podpowiedz i z gory dziekuje. |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Zabardzo nic tu niezmienisz, musialbys cos baardzo rozbudowanego wymyslec, a latwiej jest zapisywac do bazy pez polskich znakow.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Gość_kamil @ 2005-02-24 15:59:14) Jak z takiej zmiennej $key='Czeslaw' zrobic taka $new_key='Czesław' W tę stronę to faktycznie niewykonalne, bo np. dlaczego Czesław a nie Czesląw albo Częslaw? Musiałbyś robić wszelkie możliwe kombinacje. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mogłby zapisać do bazy bez polskich znaków a w wyszukiwaniu usuwać znaczki przy pomocy str_replace
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:31 |