![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc tak mam rekordy w tabeli:
Id Imie Nazwisko Adres Film Dni Naleznosci Data Nowy 1 imie nazwisko adres 1 1 1 data 1 chciałbym zrobić top 10 najczęściej wybieranych filmow, chciałem zrobic to jakoś w pętlach ale pewnie da się o wiele prościej... film to id filmu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakiej podstawie oceniasz czestosc wypozyczenia filmu bo tutaj tego nie widze.
Poza tym jelsi dobrze rozumiem to w przedstawionej tabeli masz dane abonenta i wypozyczenia, tylko ze relacja miedzy tymi danymi powinna byc wiele do wielu, a nie jeden do wielu. Gdaq |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o to żeby:
zliczalo ile jest wywolan np. id=1 id=2.. i pozniej to sortowalo od najwiecej wywolan id filmu do najmiej limit 10 da sie to zrobic w 1 zapytaniu? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tiredsmiley.gif) Ten post edytował huntercs 24.02.2005, 09:57:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze zmieniłbym nieco strukturę bazy. Do:
Id | Imie | Nazwisko | Adres | Film | Dni | Naleznosci | Data | Nowy 1 | imie | nazwisko | adres | 1 | 1 | 1 | data | 1 ...dodałbym jeszcze pole "ilosc_wybran (INT)" Teraz wyjaśnię jak to ma działać. Po pierwsze użytkownik wybierze dany film klikając w link, żeby móc przesłać informacje o ID filmu metodą GET. Link wyglądałby tak: ...teraz skrypt sprawdzałby za pomocą if/then, czy ustawiony jest parametr "wybierz" w adresie strony. Jeśli jest, doda do pola ilosc_wybran 1 pobranie (+1):
...Następnie żeby wyświetlić Top 10 najczęściej wybieranych filmów, napisz:
...wtedy skrypt wybierze pole "Imie" i posortuje malejąco według wartości INT w polu ilosc_wybran (ponieważ pobierając film użytkownik zwiększa wartość tego pola o 1) PS. Jeszcze tego nie testowałem, więc jeśli jest w kodzie jakiś błąd to poprawcie |
|
|
![]()
|
|
bez modyfikacji kodu zrobielm tak (może nietak pro ale jest (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) )
tylko interesuje mnie jeszcze pobranie maxymalnej wartosci pola bo narazie jest do 100 ;]
jakoś tak? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie dobrze, tylko:
Ten post edytował Vertical 26.02.2005, 12:45:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:05 |