![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław |
Mam FreeBSD 5.2.1.
Zaktualizowałem porty. Zainstalowałem z nich Apache 2, Mysql 4.1 - nez problemów - wygodnie jak na windzie, haha... Zainstalowałe także php5.0.3 - i tu zaczęły się schody. Niby prawie wszystko działa, ale... Moja instalacja z portów jest niesamowicie okrojona (--disable-all). Jako że dopiero od dwu dni poznaję FreeBSD nie mam pojęcia jak wpływac na opcje kompilacji (w tym przypadku php). Wiem, ze mogę wpisać sobie np. --with-session itp w makefile, ale... każdorazowy update portów nadpisuje moje zmiany. Mógłbym sobie zrobić plik wsadowy, zawierający odwołanie i odpowiednie parametry do portu, ale tutaj juz się motam jak tampon w... Patrząc w /usr/ports/lang/php5/ widzę Makefile.ext - jest tam chyba każde rozszerzenie - jednak jak decydowac które ma być włączone, a które nie? Ciężko mi cos wychodzi googlanie w tym temacie, więc liczę na Waszą pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%)
|
@scanner: pozwol, że spytam offtopowo. Czy do tej pory prawdą jest,
że FreeBSD wymaga partycji podstawowej? Tzn. że nie zainstaluje się go na partycjach rozszerzonych? |
|
|
|
|
|
|
Nie mam pojecia....
Dostałem w spadku po zwolnionym adminie... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%)
|
Hej.
Proponuje instalowac php z /usr/ports/lang/php5-extensions/ - wtedy pozwoli Ci to zainstalowac php "gołe", a dodatkowe rzeczy dolaczac jedynie jako moduly - co jest niewzykle banalne - kompilujemy sobie odpowiednia biblioteke i w pliku odpowiedzialnym za konfiguracje zewnetrznych bibliotek dolaczamy ja sobie. Jak masz jakiesz szczegolowe pytania to wal smialo, podpytam admina u nas wiekszosc serwerow firmowych smiga na systemach BSD pozdrawiam anas |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.10.2004 Ostrzeżenie: (0%)
|
witaj,
Cytat(scanner @ 2005-02-23 18:59:00) Mam FreeBSD 5.2.1. Zaktualizowałem porty. Zainstalowałem z nich Apache 2, Mysql 4.1 - nez problemów - wygodnie jak na windzie, haha... Zainstalowałe także php5.0.3 - i tu zaczęły się schody. Niby prawie wszystko działa, ale... [...] Ciężko mi cos wychodzi googlanie w tym temacie, więc liczę na Waszą pomoc. a nie mozesz tego wszystkiego recznie kompilowac? przeciez wszystko jest ladnie napisane na php.net, jak nalezy postapic z php i *BSD. na swoim FreeBSD5.3 tak uczynilem i wszystko ladnie gra. z wyrazami szacunku, wolan |
|
|
|
|
|
|
Owszem, ze mogę.
Robię tak na kilku slackach. Ale spodobały mi się porty - więc czemu nie nauczyć się z nich korzystać? Tak w zasadzie, to przenosze do Hydeparku - z php zboczyłem na FreeBSD (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Update: jestem głąb... właśnie się dowiedziąłem o "make config" lol... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 23:56 |