Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [inne]lokalizacja po ip, Czy to w ogóle ma sens?
brychu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Chciałbym tylko zapytać o Wasze zdanie, doświadczeni forumowicze.
Czy lokalizacja fizycznego adresu po ip ma sens?
Szukałem na wielu stronach geolokalizacyjnych i nawet moje ip wyświetla mi w Warszawie a aktualnie jestem w Zielonej Górze.

Chodzi o jakiś prosty system weryfikacji użytkowników składających zlecenie na usługę, ponieważ ostatnimi czasy konkurencja wpisuje mi fałszywe zlecenia.
Na razie wstawiłem po prostu ip komputera, z którego wchodzą na moją stronę, ale pewnie nie wiele to da.

A może macie jakiś inny sposób? Odrzuciłem weryfikacje mailową, ponieważ nie wszyscy mają maile. Serio. Babcie i dziadkowie nie używają internetowej skrzynki pocztowej, ale na stronie się potrafią zarejestrować (www.taniepranie.zgora.pl) Na razie albo dzwonię albo wysyłam smsa na numer komórki, który jest obowiązkowy w celu ułatwienia kontaktu.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Skoro numer telefonu komórkowego jest wymagany i potrafią się rejestrować na stronie, to użyj jakiegoś serwisu do wysyłania SMS i po rejestracji wyślij SMS z kodem aktywacyjnym. Taki kod należałoby podać w drugim kroku po rejestracji, aby aktywować konto czy też konkretne zlecenie.

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:24