Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]str_replace nie dziala z tekstem ze znakami nowej linii
Octobus
post 13.02.2020, 13:02:50
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 256
Pomógł: 1
Dołączył: 3.07.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Potrzebuje zamienic wiele linijek tekstu (str) na calkowicie inny tekst. Musze sprawdzac czy zmieniany text jest dokladnie taki jak podalem co do znaku (przez stripos np) a pozniej dopiero zmieniac jezeli jest taki jak podany. Niestety nie moge przejsc przez to jak zmieniac tekst ktory ma nowe linijki ? Probowalem w ponizszy sposob, oczywiscie nie zadzialal

Cytat
$str = 'pierwsza <b>linijka</b> tekstu
druga <strong>linijka</strong>
trzecia linijka
czwarta linijka';

//test 2 - pare linijek
$zamien_z = 'druga <strong>linijka</strong>
trzecia linijka';

$zamien_na = 'zmienione
linijki
tekstu';

if(stripos($str, $zamien_z) !== false){
$test2 = str_replace($zamien_z, $zamien_na, $str);
}

echo 'test 2: '.$test2;
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 13.02.2020, 13:36:09
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 712
Pomógł: 1566
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc: Niestety nie moge przejsc przez to jak zmieniac tekst ktory ma nowe linijki
Przykład działa. Jeśli w tekście zmienianym zawiera się zamiennik, to otrzymujesz nowy tekst.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
adbacz
post 13.02.2020, 13:37:58
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 532
Pomógł: 24
Dołączył: 15.04.2011
Skąd: Kalisz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ten IF jest niepotrzebny w sumie. Jak str_replace nie znajdzie danego siągu to go i tak nie zamieni. Poza tym sprawdziłem ten Twój kod, i wygenerował poprawny rezultat - zamieniło teksty.

Poczytaj o kodowaniu snaków, o znakach nowej linii. Jeśli masz inne znaki nowej linii to Ci str_replace nie zamieni. Musiałbyś w tedy użyc preg_replace.
Go to the top of the page
+Quote Post
Octobus
post 13.02.2020, 13:39:16
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 256
Pomógł: 1
Dołączył: 3.07.2011

Ostrzeżenie: (0%)
-----


przepraszam, tekst pobrany z bazy nie dzialal. Podany tutaj dziala. Chodzi o inne znaki nowej linii ktore nie wiem jak rozpoznac. Z nimi wlasnie nie moge sobie poradzic.
Go to the top of the page
+Quote Post
trueblue
post 13.02.2020, 13:42:31
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 712
Pomógł: 1566
Dołączył: 11.03.2014

Ostrzeżenie: (0%)
-----


W bazie najprawdopodobniej jest tylko LF (\n), a w tekście CRLF(\r\n).
Spróbuj zamienić w tekście \r\n na \n. I wtedy podstawiać.

Jakie znaki kończą linię możesz sprawdzić tak: https://www.php.net/manual/en/function.ord.php (przykład #2).

Ten post edytował trueblue 13.02.2020, 13:51:26


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
adbacz
post 13.02.2020, 13:51:43
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 532
Pomógł: 24
Dołączył: 15.04.2011
Skąd: Kalisz

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak sobie najpierw napraw nowe linie, a potem swoim kodem: https://stackoverflow.com/a/7836692
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.02.2020 - 02:16