Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [HTML][MySQL][PHP]Jak wyciągnąć z bazy dane, które są zapisane w wierszu do <tabel> w kolumnie?
rafana
post 12.02.2020, 10:28:47
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witam.
Proszę o pomoc, podpowiedź.

Mam tabele w bazie gdzie mam następujące dane:
1 nazwa 20
2 nazwa 30
3 nazwa2 40
4 nazwa2 80


Chciałbym je wyciągnąć do <tabel> w takiej postaci:
nazwa nazwa2
20 40
30 80


Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki.
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2020, 12:43:21
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




Zacznij od pobrania pogrupowanych wartosci z bazy

Jak to zrobic masz opisane tu
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html
PRZYKLAD 2 Miasta

Tylko ty nie bedziesz grupowal po pierwszej literze tylko po calym tekscie

Majac juz tak pogrupowane dane, bedzie mozna latwiej zrobic ich wyswietlanie


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
rafana
post 12.02.2020, 14:33:20
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nie wiem czy dobrze to zrozumiałem, zrobiłem tak:

Kod
#$tab dane wyciągnięte z bazy...
echo "
    <table border = '1'>
     <tr>
       <th>nazwa</th>
       <th>nazwa2</th>
     </tr>";

foreach ($tab as $key => $value) {
    foreach ($value as $values) {
        echo"<tr>
                <td>";
                    echo $values;
                echo "</td>
                <td>";
                    echo $values;
                echo "</td>
            </tr>";
    }
}
?>
</table>


wynik jest błędny
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2020, 14:40:08
Post #4





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




A jak wyglad $tab?

print_r($tab);


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
rafana
post 12.02.2020, 15:11:29
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


PDOStatement Object ( [queryString] => SELECT * FROM `gracze` )


z foreach-a :

0Array ( [id_gracza] => 1 [0] => 1 [imie] => nazwa [1] => nazwa [punkty] => 20 [2] => 20 ) 1Array ( [id_gracza] => 2 [0] => 2 [imie] => nazwa [1] => nazwa [punkty] => 30 [2] => 30 ) 2Array ( [id_gracza] => 3 [0] => 3 [imie] => nazwa2 [1] => nazwa2 [punkty] => 40 [2] => 40 ) 3Array ( [id_gracza] => 4 [0] => 4 [imie] => nazwa2 [1] => nazwa2 [punkty] => 80 [2] => 80 )


kod :
Kod
$lista = new Set($dbZamowienia);
$tab = $lista -> lista();
print_r($tab);
foreach ($tab as $key => $value) {
    print_r($key);
    print_r($value);
}
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2020, 15:13:13
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




No ale w ogole nie zrobiles grupowania o ktorym pisalem wiec jakim cudem ma ci cos dzialac?


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
rafana
post 12.02.2020, 15:17:57
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


czyli chodzi o to aby pogrupował to tak :

Array
(
[nazwa] => Array
(
[0] => 20
[1] => 30
)

[nazwa2] => Array
(
[0] => 40
[1] => 80
)
)

tylko nie rozumie z tego opisu jak to zrobić...
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 12.02.2020, 15:21:15
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 123
Pomógł: 5882
Dołączył: 27.12.2004




Masz tam podany kod jak to zrobic. Wystarczy dopasowac do siebie


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
rafana
post 12.02.2020, 15:37:57
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5
Pomógł: 0
Dołączył: 25.03.2018

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Dziękuję.

Kod
$cities = [];
foreach ($tab as $value) {
    $name = $value['imie'];
    $cities[$name][] =  $value['punkty'];
}
foreach ($cities['nazwa'] as $a) {
    echo $a;
}


Ten post edytował rafana 12.02.2020, 15:46:11
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.02.2020 - 03:55