Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [PHP]kto mi pomoże plissss
malaww
post 11.01.2020, 18:41:10
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 11.01.2020

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Kochani, proszę o pomoc;)
mam kod i nie wiem jakie są błędy

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>kasa biletowa</title>
</head>

<body>
<h1> Kasa biletowa online</h1>
<?php
if (!empty($_POST['dorosly']) && !empty($_POST['ulgowy']))
{
if(is_numeric($_POST['dorosly'] && is_numeric($_POST['ulgowy']))
{
T_echo "Wpisałeś".$_POST['dorosly']."biletów normalnych oraz ".$_POST;'ulgowy']."biletów ulgowych.";
$suma=$_POST['dorosly']* 22 * $_POST['ulgowy'] * 16;
echo "<br>Zapłacisz ".$suma. "zł.";
}
}
?>
<form>
Liczba biletów normalnych (22 PLN/szt):
<br><input type="text" name="dorosly">

<br>Liczba biletów ulgowych (16 PLN/szt):
<br><input type="text" name="ulgowy">
<p><input type="submit" value="Wyslij">
</form>
</body>
</html>


Dzięki za wszelką pomoc, jestem w tym zielona;)


Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 11.01.2020, 19:42:34
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 407
Pomógł: 51
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To kto ma wiedziec jakie sa bledy.

  1. $dorosly = ( $_POST['dorosly'] * 22 );
  2. $ulgowy = ( $_POST['ulgowy'] * 16 );
  3.  
  4. $suma = ( $dorosly + $ulgowy );
  5.  
  6. print $suma;


Pisz jak czlowiek co i jak

Ten post edytował dublinka 11.01.2020, 19:43:01
Go to the top of the page
+Quote Post
malaww
post 12.01.2020, 15:32:59
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 11.01.2020

Ostrzeżenie: (0%)
-----


to jest kod z podręcznika dla technika informatyka, po wpisaniu działa formularz ale nie przesyła danych
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 12.01.2020, 16:41:35
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 407
Pomógł: 51
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wcale sie nie dziwie. Ponizej rozwiazanie Twojego problemu.

https://www.w3schools.com/php/php_forms.asp
Go to the top of the page
+Quote Post
malaww
post 15.01.2020, 10:16:22
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 3
Pomógł: 0
Dołączył: 11.01.2020

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Raczej chodziło mi poprawienie tego kodu
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 15.01.2020, 11:53:28
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 407
Pomógł: 51
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(malaww @ 15.01.2020, 09:16:22 ) *
Raczej chodziło mi poprawienie tego kodu


W odpowiedzi masz rozwiaanie. Nawet pewnie nie sprawdzilas co tam jest. Podpowiedz to:

Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 15.01.2020, 11:56:32
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 35 100
Pomógł: 5876
Dołączył: 27.12.2004




Kolejny problem to
T_echo

Az ciezko uwierzyc ze tak masz w ksiazce.
powinno byc: echo

I przeslij mi prosze propozycje poprawnego tytulu bo to co teraz masz odbiega daleko od tego co oczekujemy


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.02.2020 - 01:58