![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Z klasami nie mialem wczesniej do czynienia i napotkalem na pewien, pewnie dla innych maly problem, otoz: Mam klase sessions (sluzy do przechowywania sesji w bazie danych) a w niej w metodzie read($id) chce zrobic, aby mi zapisywalo do sesji id uzytkownika, do ktorego ona nalezy (oczywiscie jesli ten uzytkownik sie juz zalogowal) skrocony kod:
i mam klase auth, ktora sprawdza, czy user jest zalogowany, jesli tak, to przypisuje mu range uzytkownika. skrocony kod:
w pliku config.php najpierw tworze obiekt sesji, a pozniej obiekt auth:
i problem jest w tym, ze w tej metodzie read z klasy sesji nie widzi mi zmiennej id_uzytkownika ($auth -> user_id), pewnie przez kolejnosc inicjowania klas. Nie wiem jak to rozwiazac, zmiana kolejnosci nic nie daje, moze jakies dziedziczenie? Z gory dziekuje za pomoc. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. klase auth dziedziczysz od klasy sesji, w klasie sesji odpalasz konstruktor klasy auth z POTRZEBYMI DANYMI (czyli $auth=new sessions(...))....W funkcji read klasy sessions używasz tegoż obiektu. W pliku głównym tworzysz obiekt klasy sesji i sprawa załatwiona. Obie klasy mogą być rozpisane w jednym pliku ale nie jest to reguła
pzdrv |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 09:50 |