![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Witam
Zadanie: Zaprojektować bazę dla konkursu Konkurs: 1. W konkursie bierze udział 10 drużyn dwuosobowych 2. Nie jest znana liczna odsłon konkursu, czyli może być od 5 do N Założenia 1. Chciałbym zaprojekować bazę tak, aby można było wyświetlić aktualną ilość punktów zdobytych przez drużynę we wszystkich odsłonach. 2. Dać możliwość wyświetlenia punktów zdobytych w ostatnim konkursie. 3. WYŚWIETLAĆ KAŻDY POSZCZEGÓLNY KONKURS OSOBNO (NIE TYLKO OSTATNI) Z tym ostatnim mam problem, bo jeśli stworzę tabele z takimi polami: 0. nr 1. nazwa_teamu 2. suma_punktów 3. ostatnio_zdobyte_punkty 4. konkurs1 5 konkurs2 itd... itd.. To muszę znać ostateczną ilość konkursów Chyba, że napisałbym skrypt który będzie dodawał nowe pole do tabeli przypadek 2: 0. nr 1. nazwa_teamu 2. suma_punktów druga tabela 0. nr 1. team1 2. team2 3. team3 itd... itd... Wtey każdy konkurs będzie miał osobny rekord w tabeli i będfzie ok Któr zatem sposób jest Waszym zdaniem lepszy? ja skłania się ku drugiemu Możę jest jeszcze lepszy sposób p.s. Oczywiście tabele sa przyładowe i będą miały więcej pól, ale chodzi o samą technike -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym to jeszcze rozdrobnil:
team team_id (fk) dane teamu suma punktow konkurs konkurs_id (pk) dane konkursu rozgrywka rozgrywka_id (pk) konkurs_id (fk) team1_id (fk) team2_id (fk) wynik_rozgrywki czy cos takiego... zalozylem, ze teamy rywalizuja miedzy soba... oczywiscie chodzi wylacznie o idee i takie ulozenie danych by moc latwo je modyfikowac i na nich paracowac... a jak zwykle konkretne rozwiazanie zalezy od konkretnego problemu -------------------- "... - Water's wet, the sky is blue and old Satan Claus Jimmy, he's out there and he just gettin' stronger.
- So what do we do about that? - Be prepared son that's my motto, be prepared..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Zastanawia mnie tylko do czego przyda się mi tabela KONKURS...?
Chociaż może i znajde zastosowanie... Ale pole wynik_konkursu jest jak najbardziej do rozpatrzenia czyli jednak ten drugi sposób jest lepszy. Dzieki za pomoc. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma sprawy... niestety podales za malo danych aby podac konkretne rozwiazanie. tabela konkurs sluzy do przechowywania informacji na temat konkursu, np takich jak nazwa, czas trwania, etc...
tu w sposob przystepny mozesz poczytac wiecej o bazach i normalizacji. -------------------- "... - Water's wet, the sky is blue and old Satan Claus Jimmy, he's out there and he just gettin' stronger.
- So what do we do about that? - Be prepared son that's my motto, be prepared..." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:10 |