Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP]wstawienie w select i data wartości
Daiszman
post 2.12.2019, 14:23:07
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Mam problem z wstawieniem w pole select i data wartości, które były podane.

Jest formularz - dane są wysyłane do mysql. Stworzyłem przycisk "edytuj wiersz" i ładnie zaciąga mi dane i pokazuje w jednym wierszu , niżej dałem taki sam wiersz ale już z polami do poprawienia. Input mi wypełnia dobrze. ale w select mimo że podaję wartość pokazuje coś innego, daty natomiast wogóle nie pokazuje.


  1. <select name=\"years\" value= .$row[4].>
  2. <option value=\"2019/2021\" id=\"2019/2021\">2019/2021</option>
  3. <option value=\"2017/2018\" id=\"2017/2018\">2017/2018</option>
  4. <option value=\"2016/2017\" id=\"2016/2017\">2016/2017</option>


na bank coś robie źle biggrin.gif uprzejmie prosże o pomoc

z echo print_r($_POST); pokazuje mi poprawne dane

Ten post edytował Daiszman 2.12.2019, 14:23:50
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 2.12.2019, 14:25:33
Post #2





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




to sa podstawy html. By zaznaczyc jakas wartosc w polu SELECT to dla odpowiedniej opcji w OPTION daje sie atrybut SELECTED


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 2.12.2019, 20:02:37
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 345
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Daiszman @ 2.12.2019, 13:23:07 ) *
Mam problem z wstawieniem w pole select i data wartości, które były podane.

Jest formularz - dane są wysyłane do mysql. Stworzyłem przycisk "edytuj wiersz" i ładnie zaciąga mi dane i pokazuje w jednym wierszu , niżej dałem taki sam wiersz ale już z polami do poprawienia. Input mi wypełnia dobrze. ale w select mimo że podaję wartość pokazuje coś innego, daty natomiast wogóle nie pokazuje.


  1. <select name=\"years\" value= .$row[4].>
  2. <option value=\"2019/2021\" id=\"2019/2021\">2019/2021</option>
  3. <option value=\"2017/2018\" id=\"2017/2018\">2017/2018</option>
  4. <option value=\"2016/2017\" id=\"2016/2017\">2016/2017</option>


na bank coś robie źle biggrin.gif uprzejmie prosże o pomoc

z echo print_r($_POST); pokazuje mi poprawne dane

Mało z tego rozumiem zeby nie powiedziec ze nic. Czytałem to kilka razy i procz tego co ponizej to nie wiem o co chodzi
  1. <select name=\"years\" value= .$row[4].>

Wartosc SELECT to OPTION nie jakies VALUE w SELECT.

Jesli chcesz wstawic w SELECT wartosci z bazy to pętla i w VALUE OPTION wstawiasz wartosci pola jakie chcesz a wywolujesz podajac nazwe SELECT.

Ten post edytował dublinka 2.12.2019, 20:04:32
Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 3.12.2019, 09:13:47
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


w sieci znalazłem takie coś
  1. <option value=\"2019\" id=\"2019\""<?php if ($row[7] == '2019') echo ' selected="selected"'; ?>">2019</option>


ale to chyba nie przejdzie

Ten post edytował Daiszman 3.12.2019, 09:14:04
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 3.12.2019, 09:19:56
Post #5





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




I czemu to nie przejdzie? Musisz tylko podstawic swoje zmienne i dane. Tak wlasnie sie robi


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 3.12.2019, 10:17:43
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


co zdupczyłem sad.gif

  1. echo "<td align=\"center\" bgcolor=\"DEDEDE\"><select name=\"Type\">
  2. <option value=\"Decyzja\" id=\"Decyzja\""<?php if ($row[6] == 'Decyzja') echo ' selected="selected"'; ?>" >Decyzja</option>
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 3.12.2019, 10:26:33
Post #7





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




echo "...... <?php

Skoro robisz ECHO ,znaczy ze jestes juz chyba w bloku php wiec <?php jest zbedne a masz sie przerzucic na laczenie tekstow w php


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 3.12.2019, 10:38:32
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


  1. <option value=\"Decyzja\" id=\"Decyzja\"'. if ($row[6] == 'Decyzja') echo ' selected=\"selected\"'; >Decyzja</option>

facepalmxd.gif
tak dałem i dla odmiany wybiera mi teraz ostatnia zmienną zamiast pierwszej biggrin.gif ale oczywiście błędnie

Ten post edytował Daiszman 3.12.2019, 11:31:47
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 3.12.2019, 11:41:59
Post #9





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




Wez zobacz jak wyglada twoj wygenerowany kod html w przegladarce, bo brak sil.... wink.gif


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 3.12.2019, 12:01:37
Post #10





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


z tego co widzę o te moje wpisy traktuje jak zwykły html
  1. <option value="Decyzja" id="Decyzja". if ('Inna' == 'Decyzja') echo 'selected="selected"' >Decyzja</option>
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 3.12.2019, 12:37:13
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 558
Pomógł: 184
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


@Daiszman
to co wskazuje Ci strona WWW to prawidłowa treść tego co napisałeś wyżej.

Pierwsze co powinieneś się nauczyć to jak pracuje się na stringach w PHP.

Przykład:

  1. <?php
  2. /*
  3. jakiś blok kodu
  4. */
  5.  
  6. echo "<a href='http://strona.pl'>Jakaś strona</a>";
  7.  
  8. $zmienna = true;
  9.  
  10. echo "<a href='http://strona2.pl' ".( ($zmienna == true ) ? 'target=\'_blank\'' : '') .">Jakaś strona 2</a>";
  11. //lub
  12.  
  13. echo "<a href='http://strona2.pl'";
  14. if($zmienna == true) {
  15. echo 'target=\'_blank\''
  16. }
  17. echo '>Jakaś strona 2</a>';


  1. <?php
  2. /*
  3. jakiś blok kodu
  4. */
  5. ?>
  6. <a href='http://strona2.pl' <?php if($zmienna == true) { echo 'target=\'_blank\'' } ?> >Jakaś strona 2</a>


Teraz sobie wywnioskuj z moich przykładów co u Ciebie jest źle.

Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 3.12.2019, 16:08:32
Post #12





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tyle wywnioskowałem

  1. echo "<td align=\"center\" bgcolor=\"DEDEDE\"><select name=\"yearHired\" value=\"$row[4]\">";
  2. echo "<option value='2019/2021' id='2019/2021' ". (($row[4] == '2019/2021') ? 'selected=\'selected\'':'').">2019/2021</option>";
  3. echo "<option value='2017/2018' id='2017/2018' ". (($row[4] == '2019/2021') ? 'selected=\'selected\'':'').">2017/2018</option>";
  4. echo "<option value='2016/2017' id='2016/2017' ". (($row[4] == '2019/2021') ? 'selected=\'selected\'':'').">2016/2017</option>";
  5. echo " </select></td>";
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 3.12.2019, 18:45:24
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 558
Pomógł: 184
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


I działa?
Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 3.12.2019, 21:01:46
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


nie wysypuje błędami ale też nie zaznacza poprawnie pola sciana.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor
post 3.12.2019, 21:36:02
Post #15





Grupa: Moderatorzy
Postów: 34 855
Pomógł: 5801
Dołączył: 27.12.2004




1) Wywal te VALUE z SELECT bo juz ci mowiono, że jest zbędne
2) Wywal te ID z OPTION bo też są totaln zbędne
3) Pokaz co zawiera dokładnie to $row[4]
var_dump($row[4]);


--------------------

Najlepsze kawałki programistyczne || Dowcipy o informatykach || Forum PHP dla opornych
Klasy: Pager (stronicowanie) | Cache | ShoutBox (Chat) | Widok | Ładne url'e

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 4.12.2019, 07:56:32
Post #16





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


aaa nooo wywala NULL
Go to the top of the page
+Quote Post
dublinka
post 4.12.2019, 08:59:51
Post #17





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 345
Pomógł: 43
Dołączył: 22.02.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(Daiszman @ 4.12.2019, 06:56:32 ) *
aaa nooo wywala NULL

A co masz w polu tabeli tam w tym $row['4']. Powinny byc te lata. Są? Jesli są to robisz cos źle

Ten post edytował dublinka 4.12.2019, 09:03:32
Go to the top of the page
+Quote Post
viking
post 4.12.2019, 09:08:02
Post #18





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 5 420
Pomógł: 923
Dołączył: 30.08.2006

Ostrzeżenie: (0%)
-----


var_dump($row);
Ogarnij w końcu jakieś podstawy.


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 4.12.2019, 09:17:13
Post #19





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 558
Pomógł: 184
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Wiesz, że nawet jeżeli zadziałałoby, to każde pole OPTION miałoby SELECTED?

Kod
(($row[4] == '2019/2021') ? 'selected=\'selected\'':'')


Dlatego tak prosimy o konkretne dane z $row.

Ten post edytował Tomplus 4.12.2019, 09:17:48
Go to the top of the page
+Quote Post
Daiszman
post 4.12.2019, 09:52:59
Post #20





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 11
Pomógł: 0
Dołączył: 2.12.2019

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Przepraszam ze nie znam się az tak mocno a w sumie wcale sad.gif

czy chodzi o to ? [row4] => 2017/2018
Go to the top of the page
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 6.12.2019 - 14:54