![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was!
Chciałem sobie zrobić banalny edytor plików CSS, ale za każdym razem, gdy każe mu wyświetylić wyniki (chodzi mi o to:
Czyli po prostu wyświetlenie wyników z przesylając4ego formularza. Cały czas wyświetla mi wartość 0, a plik pozostaje nie zmieniony. W czym tkwi problem?? czy php nie może zapisywać do pliku z rozszeżeniem CSS? -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze, nie moze - tego nie wiem, ale style mozesz umiescic w pliku z rozszerzeniem *.php jak cos ;P
Ten post edytował hmmm 22.02.2005, 19:20:09 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aha, czyli potem jak bede chciał wykorzystac ten plik to moge dac:
-------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nom
![]() |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(_Cartman @ 2005-02-22 19:21:27) aha, czyli potem jak bede chciał wykorzystac ten plik to moge dac:
A dokładniej . Bo to pusty tag ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@hmmm skad Tys sie urwal? jasne ze mozesz zapisac plik css, nie ma znaczenia jakie rozszerzenie ma plik, moze miec nawet .PomozHaliniePrac a moze nie miec wogole.
jesli dobrze zrozumialem zmienna $newstyle pochodzi z formularza, w takim razie poczytaj sobie o register_globals. -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]()
|
|
a skad ty? bo tez jestem ciekaw :]
Cytat moze, nie moze - tego nie wiem, ale style mozesz umiescic w pliku z rozszerzeniem *.php jak cos ;P dla nierozumiejacych - wydaje mi sie, ze wyraznie napisalem " NIE WIEM ", wiec w czym problem? zasugerowalem tylko jedno z mozliwych rozwiazan, a napisanie " NIE WIEM " sugeruje, ze moga byc jeszcze inne, np. Twoje, wiec w czym problem? edit: poprawilem literowke. a poza tym, to nieladnie pisac w ten sposob Cytat skad Tys sie urwal sam kiedys dostalem ostrzezenie, nie rozumiem tego regulaminu ...
Ten post edytował hmmm 22.02.2005, 23:13:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak NIE WIESZ to PO CO sie odzywasz? btw co by zrobil z tym plikiem .php? nie uzyl by tego jako css'a bo serwer bedzie mu to parsowal i wywal bledy zamiast stylow
edit: nieladnie... nieladnie jest pisac takie bzdury i wprowadzac innych w blad Ten post edytował borec 22.02.2005, 23:15:20 -------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
|
|
![]()
|
|
a czy moje rozwiazanie jest zle?
a poza tym, sam mam css w pliku z rozszerzeniem *.php i jakos dziala mi bez zarzutu, a zrobilem tak, tylko dlatego, ze generuje losowo kolory ... |
|
|
![]()
|
|
jestes madrzejszy. eot
-------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I wczytujesz style css z pliku php? To, ze ci to dziala nie znaczy ze jest to poprawne. Generowanie losowych kolorow mozna rozwiazac na wiele sposobow. Mozesz tez nawet generowac sobie pliki css, zapisywac w nich dane generowane z poziomu php, a na koncu wczytywac stworzony plik .css pehapem lub nawet sobie losowac jaki arkusz wczytac. Nieco finezji
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby wygenerować kod CSS na podstawie formularza w pliku .php robimy coś takiego:
Proste, nie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
hehe. no to poprosze o jedno z rozwiazan, ktore spelnia moje warunki - tak z ciekawosci, bo lubie sie uczyc ...
1. chce generowac losowy kolor. 2. nie chce umieszczac styli w naglowku pomiedzy <head> i </head>, czyli include odpada i bezposrednie umieszczenie ich tam. 3. nie chce zmieniac konfiguracji i dodawac pliki z rozszerzeniem *.css do listy plikow wykonujacych skrypty php. 4. nie umiem bawic sie funkcjami na plikach - odczyt, zapis, itd. finezja? po co, skoro dziala i jest poprawne. nie chodzi przeciez o to, by sobie utrudniac zycie ..., czy moze jednak? pokaz mi prosze cos, gdzie jest mowa, ze jest to niepoprawne. @fipaj, a to do kogo i do czego? bo nie rozumiem aluzji 'proste, nie?' umiem poslugiwac sie zmiennymi globalnymi na tym poziomie ... Ten post edytował hmmm 23.02.2005, 14:18:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że umieszczenie pliku CSS między znacznikami <head> nie jest wcale takim złym pomysłem.
@hmmm: ja tylko wytłumaczyłem, jak prosto można odczytać wartość. Po tym zapisanie jej będzie drobnostką -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no umieszczenie css pomiedzy <head> i </head> nie jest zle, ale ja chce trzymac css w oddzielnym pliku.
a teraz wracajac do twojego rozwiazania: przypuscmy, ze tworze sobie forlumarz, badz cos innego, co bedzie mi przesylalo zmienna $kolor. no niech to bedzie juz formularz. i teraz co? mam umiescic kod php wyswietlajacy mi wartosc zmiennej kolor w pliku z rozszerzeniem *.css? niby jak - pytam sie, skoro *.css nie obsluguja domyslnie php. to po pierwsze. a drugie, jezeli mialbym jednak dodane pliki z rozszerzeniem *.css do listy plikow obslugujacych php, to po co mialbym przesylac zmienna $kolor formularzem, a nie po prostu wygenerowac ja w pliku css? logiczne, nie? ![]() Ten post edytował hmmm 23.02.2005, 14:36:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
styl.php:
I masz piekny losowy kolor... Tylko po co? ![]() Dołączasz do pliku:
A to czy ma być > czy /> zależy już od typu dokumentu... Ten post edytował crashu 23.02.2005, 15:04:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to mi sie przyda, dziekuje ![]() hehe, a losowy to nie chodzi mi o generowanie koloru z calej palety, ale tylko z posrod okreslonych przeze mnie. robie to w ten sposob: i potem gdzies tam sobie w stylu umieszczam <?=$kolor;?> i wszystko juz mialem zrobione, no tylko musze teraz dodac to, co napisales (@crashu) ;P Ten post edytował hmmm 23.02.2005, 15:28:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tej intencji sprawdzilem jeszcze raz co mowia na w3c i faktycznie... nie jest to niepoprawne, ale nie jest to zalecane. Style powinny byc wczytywane z pliku albo z rozszerzeniem .css, albo bez rozszerzenia wogole. Jest to tylko niezalecane, wiec... do as ya wish.
Z drugiej strony mozesz tez poczytac o tym typie tj. text/css i dowiedziec sie jak to dziala i po co on wogole jest. Puki co mozesz wiec tak wczytywac wszystko i ci zatyra, a validator pewnie ku uciesze tworcy wyswietli "zielone swiatlo". Coz... sztywne definiowanie odpowiednich znacznikow, atrybutow i nacisk na poprawna semantycznie strykture kodu jest dosyc mlodym trendem w temacie html`a, ale wazne ze proces juz sie rozpoczol ![]() Pozdrowka |
|
|
![]()
|
|
dzieki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OMG: jak widze cos takiego to mi rece odpadaja do takich rzeczy sa TABLICE:
Nie jest prosciej? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 10:16 |