![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam potrzebuje taki skrypt ktory doda zdjecie na serwer i do bazy zrobiłem tak:
index.html Kod <form action="dodaj.php" method="post" enctype="multipart/form-data"> Foto 1: <input type="file" name="foto1">Miniaturka: <input type="file" name="mini1"><br><br> Foto 2: <input type="file" name="foto2">Miniaturka: <input type="file" name="mini2"><br><br> <input type="submit" name="Submit" value="Wyślij"> dodaj.php i teraz jaki zrobic kod php ktory zapisz mi te pliki na serwerku? Dodałe: Znalazłem takie cos:
tylko jak zrobic zeby on 4 pliki pobierał? Jak zmieniłem zmienna $userfile na np.$plik1 to juz było zle! Ten post edytował wozniak 22.02.2005, 19:32:56 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Dlaczego nie używacie wyszukiwarki?
Znalezione NA TYM FORUM, niestety, nie pamiętam autora: ======================================================= Upload plików Jedną z bardzo przydatnych funkcji w php jest możliwość prostego Uploadu dowolnych plików na serwer. Poniższy przykład przedstawia najprostszą metodę zbudowania Uploadera plików. Nie zapomnij w formularzu o dodaniu: enctype="multipart/form-data" co pozwala na wysłanie informacji z załącznikiem. formularz na stronie wysyłającej: formularz.htm ------------------------------------------------ skrypt przyjmujący wysłany plik: (katalog do, którego przerzucane będą pliki oraz w którym znajdzie się skrypt musi mieć ustawione prawa na 777). Wartość formularza "MAX_FILE_SIZE" określa maksymalny rozmiar pliku w bajtach, jaki może zostać skopiowany. upload.php3 ------------------------------------------------
Zmienne $file_name oraz $file_size nadawane są automatycznie, można je zastosować np. stosując inną metodę blokowania plików jeśli ich wielkość przekracza określony przez nas maksymalny rozmiar lub mamy wymusić określoną nazwę pliku. Możemy to zrobić na przykład tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ten skrypt daje mozliwosc wysłania tylko jednego pliku!
Zrobiłem tak: Ale do bazy plik1 dodał tak : C:/Program Files/WebServ/temp/file-uploadsphp223.t... zamiast 01.jpg Dobra działa:
Ten post edytował wozniak 22.02.2005, 21:04:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 9.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje najpierw zajrzeć do Wortalu->Artykuly->Upload Plików
Nawet jeśli kody wyżej działaja, nie mam sensu cofać się do PHP3 - stosujcie tablice $_FILES[]. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:29 |