![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2004 Skąd: Mragowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam prośbę do bardziej zaawansowanych kolegów. Czy byłby ktoś tak dobry i prawy i pokazał mi/nam, wszystkim początkującym i potrzebującym, prosty przykład formularza, zawierającego pola typu radiobutton i checkbox, z danymi(na przykład tekstami przy buttonach) pobieranymi z bazy danych, z zapisem wybranych danych do bazy, i z taką opcją, że gdy nie wybierze się wszystkich pól formularza, a naciśnie przycisk wyślij, to formularz pokarze się jeszcze raz, ale z zaznaczonymi już polami, wcześniej wypełnionymi, i z wyszczególnionymi polami, w których brakowało zaznaczenia. Taki temat poriuszany był an forum setki razy, ale nie wydaje mi się, by ktoś raz na zawsze go zakończył. W wielu postach można znaleźć zapytania o formularze, ale gdy osoba, która zadawała pytanie, uzyska na nie odpowiedź, temat się urywa. A może gdzieś w sieci można znaleźć artykuł/tutorial/przykład obrazujący dokładnie (najlepiej z opisem) sposób wykonania takiego formularza. Robiąc coś, chciałbym to rozumieć, a nie bez sensu przepisywać gotowe skrypty. Z góry dziękuję w imieniu swoim i wszystkich potrzebujących ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 521 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2003 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne. Podam ci nawet 2 przykłady: WACT i Prado.
Niestety, pewnie nie spełnią twoich oczekiwań, bo z jednej strony nie znajdziesz wszystkiego czego szukasz, a z drugiej strony będą to przykłady bardzo powiązane z całym frameworkiem. I tutaj jest pies pogrzebany - można znaleźć przykłady rozwiązań, ale i tak sprowadzi się to do przepisywania kodu. Zbyt obszerny temat. Dostajesz duży framework który ma w temacie zarządzanie formularzami, i używasz go lub nie. Chociaż dla jednego takiego formularza można się obejść bez rozwiązania systemowego i wyklepać rozwiązanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() TAO programowania Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2003 Skąd: ze słoika Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jezu tu niemaiwelkich mecyi ^^, ja dotego doszedlem po rpobach i bledach +_=
Kod <from method=post action=index.php> <input type=checkbox name=cbox value=1>Input pierwszy <input type=checkbox name=cbox value=2>Input drugi <input type=checkbox name=cbox value=3>Input trzeci <input type=checkbox name=cbox value=4>Input czwarty <input type=submit value='GOŁ'></form>
Ale teraz ludziom juz probowac sie niechce =_+ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku trzeba określić plik docelowy (ten, do którego będą przesyłane dane) formularza za pomocą atrybutu action oraz metodę przesyłania danych formularza za pomocą atrybutu method:
- metoda POST = dane przesyłane anonimowo - metoda GET = dane przesyłane za pomocą adresu strony przy odczytywaniu danych w pliku *.php ważna jest metoda przesyłania, ponieważ używamy tablicy $_POST jeśli metoda="POST" lub $_GET jeśli metoda="GET" ...zatem zaczynamy: ---------------------- Zawartość pliku index.html: Zasada działania skryptu index.html: 1. Na początku rozpoczynamy formularz nadając atrybuty action oraz method (linia 1) 2. Następnie generujemy pola, w które użytkownik wpisuje: -Imię (linia 2) -Nazwisko (linia 3) -Czy lubi jabłka ![]() -Czy lubi czereśnie ![]() -Liczbę ludności w którym mieszka (linia 6 następnie tworzymy przycisk submit ("wyślij", linia 8) * - oznacza pola formularza, które muszą być wypełnione, czyli Imię i Nazwisko. 3. Na końcu zakańczamy formularz -------------- Następnie tworzymy plik o nazwie index2.php, o następującej treści:
Zasada działania skryptu index2.php: 1. W liniach 2 - 7 skrypt sprawdza, czy pola imię i nazwisko zostały wypełnione. 2. W liniach 8 - 13 skrypt sprawdza, czy pola imię i nazwisko składają się wyłącznie z liter 3. W linii 15 rozpoczyna się wyświetlanie danych podanych przez użytkownika 4. Od linii 18 do linii 24 skrypt sprawdza co lubi użytkownik (czereśnie czy jabłka) 5. W linii 25 napisana jest ludność miasta, w którym mieszka użytkownik 6. W linii 26 zamykamy warunek PS. Nie mówcie mi, że się rozpisałem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:37 |