Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> [php] Unikalny identyfikator komputera klienta
modic
post 7.10.2019, 13:02:22
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 63
Pomógł: 0
Dołączył: 18.07.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Ma ktoś pomysł jak zrobić skrypt w PHP który dla każdego komputera który odwiedza www wygeneruje unikalny ID.
Oczywiście dany komputer zawsze musi mieć generowany taki sam ID, nie może mieć tu miejsce losowość, przeglądarka też nie powinna mieć znaczenia, liczy się tylko id hardweru.

A do czego mi to: abym mógł potem decydować które komputery mogą mieć dostęp do serwisu www, a które nie.
Go to the top of the page
+Quote Post
kapslokk
post 7.10.2019, 13:21:36
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 960
Pomógł: 284
Dołączył: 19.06.2015
Skąd: Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie da się. PHP nie ma informacji, które mógłbyś wykorzystać. Możesz szerzej opisać problem? Może jest inne rozwiązanie, które mógłbyś wykorzystać.

Ten post edytował kapslokk 7.10.2019, 13:26:42
Go to the top of the page
+Quote Post
modic
post 7.10.2019, 16:35:07
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 63
Pomógł: 0
Dołączył: 18.07.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Nie wiem co można szerzej opisać, ale chciałbym aby tylko na określonych komputerach dana osoba mogła się zalogować, czyli np w biurze może się zalogować do crm-a formowego, a w domu nie.

Wiem, że ebay ma coś takiego, że można się logować na swoje konto tylko z autoryzowanych komputerów, ale nie wiem jak oni to tam rozwiązali.

Jak sie nie da to będę kombinował w inny sposób, np z cookie.

Ten post edytował modic 7.10.2019, 16:37:19
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 7.10.2019, 19:01:32
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 488
Pomógł: 177
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


To nie PHP, korzystają z innego oprogramowania które ma uprawnienia do informacji systemowych, a potem one co najwyżej przenoszą informacje do PHP.

Może inni powiedzą jeszcze więcej.
Go to the top of the page
+Quote Post
vokiel
post 7.10.2019, 19:25:36
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 2 437
Pomógł: 413
Dołączył: 12.03.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Więcej informacji o komputerze możesz pobrać w JavaScript, poczytaj o "browser fingerprinting" - tyle, że duża część informacji zależy od przeglądarki, mniej od samego OS.

Jeśli chcesz ograniczać dostęp do systemu tylko do komputerów firmowych, to łatwiej będzie ograniczyć po IP (o ile jest statyczne).


--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
Tomplus
post 7.10.2019, 20:56:56
Post #6





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 1 488
Pomógł: 177
Dołączył: 20.03.2005
Skąd: Będzin

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Podobny wątek jest na Stackoverflow: https://stackoverflow.com/questions/216542/...ing-my-web-site
Go to the top of the page
+Quote Post
Neutral
post 7.10.2019, 21:36:26
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 252
Pomógł: 38
Dołączył: 10.01.2016

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Po stronie clienta, to nawet dałoby się "oszukać" jakiej przeglądarki się używa. Po prostu chyba dałoby się to wykonać poprzez wyrzucenie części "info" ze swojej przeglądarki i wklejenie tam swojego "info", a w tym info byłaby przeglądarka np. Safari, a my tak naprawdę używalibyśmy Google Chrome.

Identyfikowanie zatem czegoś po stronie back-endu, ale branie informacji od frontend-u nie wydaję mi się dość dobrym pomysłem, ponieważ to wszystko można pozmieniać u siebie lokalnie na komputerze chociażby używając assembly x86-64 - podmienianie bajtów np. przeglądarki odpowiedzialnych za identyfikację z jakiej przeglądarki się korzysta swoimi bajtami, w których byłaby nieprawdziwa informacja.

Ten post edytował Neutral 7.10.2019, 21:37:30
Go to the top of the page
+Quote Post
modic
post 7.10.2019, 23:29:48
Post #8





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 63
Pomógł: 0
Dołączył: 18.07.2008

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat
Jeśli chcesz ograniczać dostęp do systemu tylko do komputerów firmowych, to łatwiej będzie ograniczyć po IP (o ile jest statyczne).


nie jest, co więcej pracownicy zabierają czasem lapki do domu i korzystają ze swoich sieci
Go to the top of the page
+Quote Post
ohm
post 7.10.2019, 23:44:52
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 514
Pomógł: 124
Dołączył: 22.12.2010

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Jesli to ma byc tylko dla wybranych osób (typu osoby z laptopami firmowymi) to tylko i wyłącznie VPN
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.10.2019 - 07:45