![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-gala- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Mam problem, nad którego rozwiązaniem zastanawiam się od dłuższego czasu i nic mi nie przychodzi do głowy. Chodzi o to, że generuję na podstawie bazy danych formularz. Sa to pola tekstowe, których nazwy są cyframi. Generalnie w formularzy chodzi o przyporządkownie określonym cyfrom - nowych. A następnie - w kolejnym kroku - wykonać zapytanie do bazy, które zamieni źródłowe cyfry na podane przez uzytkownika. A wiec po kolei. Najpier robię zapytanie do bazy SELECT nazwa, wiek FROM tabela where nazwa='starsi' wynikiem tego zapytanie będą dane: starsi | 1 starsi | 23 starsi | 45 Na podstawie wyników tego zapytania tworzę formularz umożliwiający przyporządkować pewnym wartościom (cyfrom) - inne. Formularz wygeneruje mi coś takiego: z lewej strony będą pola tekstowe (disabled) zawierające cyfry pozyskane z bazy, a z prawej pole input do przyporządkowania nowej cyfry, którego nazwa będzie odpowiadać wartościom wyłączonego pola z lewej strony. czyli dostaję coś takiego --------------- [1 ] [ ] [23] [ ] [45] [ ] [Zamien] --------------- Załużmy użytkownik wpisał coś takiego: --------------- [1 ] [10] [23] [11] [45] [2] [Zamien] --------------- Po kliknięciu na [zamień] odpowiednie cyfry z bazy powinny zostać zastapione nowymi (wprowadzonymi przez użytkownika). Zostanie to wykonane za pomocą wygenerowanego skryptu SQL: SELECT id, nazwa, decode(wiek, 1, 10, 23, 11, 45, 2) FROM tabela WHERE nazwa='starsi' a dane wydrukowane na ekranie. jak widać dane z formularza posłużyły do wygenerowania wartości dla funkcji decode. Problem w tym, że za każdym razem mogą to być różne cyfry i może być ich różna ilość. Pytanie. Skąd mam wiedzieć, jakie będą nazwy pól Jak to obsłużyć w php ? Ten post edytował gala 22.02.2005, 08:31:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik_odbierający.php
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja nie do końca wiem o co chodzi w całości, ale wiem jedno:
Radzę zrobić index. Bo tu chyba chodzi o jakiś ludzi. To jak się dwóch ludzi znajdzie z 23 np. to obu Ci zamieni na nowe. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pytanie poza konkursem, po co wyciagasz nazwe z bazy skoro wiesz ze jest 'starsi'?
-------------------- Gentoo Linux 64bit / PHP 5.2 / MySQL 5.1
-> Administracja serwerami Linux i FreeBSD |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:36 |